Boom van Hippocrates

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boom van Hippocrates door Adriaan Rees, 2006

 

 

Tekst op de sokkel: “Observeer alles. Een groot deel van de Kunst is, meen ik, alles observeren”.  Een uitspraak afgeleid van de filosofie van Aristoteles (384-322 v Chr). Deze filosoof ging uit van waarneembare verschijnselen. Hij was een generatie jonger dan de arts Hippocrates van Kos (460-377 v Chr).

 

 

 

 

 

 

Boom van Hippocrates

 

Op het Griekse eiland Kos op het pleintje in het centrum van de stad staat een oeroude plataan. De stam heeft een diameter van ongeveer 12 meter en zijn takken worden ondersteund. Het zou gaan om de boom waar de grondlegger van de geneeskunde

Hippocrates 2400 jaar geleden les heeft gegeven aan zijn studenten. Ook apostel Paulus zou tijdens een van zijn buitenlandse reizen in zijn schaduw het Christendom hebben gepredikt. Een byzondere boom dus, een centrum van samenkomst.

 

Een blauwe naamgenoot is geplaatst op het Corfuplein langs de Cycladenlaan. Op de trappen onder de boom is gelegenheid voor samenkomst in het zonnetje, voor wijze gesprekken, observeren of gewoon hangen.

 

De straten in de buurt zijn vernoemd naar eilanden of eilandengroepen, de meesten in of in de buurt van de Middellandse Zee.

 

 

 

 

 

 

 


 

Adriaan Rees (1957)

 

 

www.adriaanrees.nl

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Corfuplantsoen, Cycladenlaan,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp