Hurkende jongen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hurkende jongen door David de Goede, 1975

 

 

 

                       

                       

 

 

 

 

                       

 

 

 

Naamloos

 

In de kroniek van Amsterdam over 1975 in het achtenzestigste jaarboek van het genootschap Amstelodanum is te lezen:

Maart 1975. “Op het Osdorperplein vindt de onthulling plaats van een alleraardigst beeld van David de Goede. Het stelt een gehurkt jongentje voor. Een naam moeten de Osdorpers maar zelf verzinnen.”

 

Maar 35 jaar later heet het beeld nog steeds Hurkende jongen. Wat doet het jongetje? Het lijkt er op dat hij een knikker uit een knikkerkuiltje haalt.

 

 

 

 

 

 

David de Goede

 

Naar aanleiding van deze pagina vertelt de beeldhouwer in een telefoongesprek dat het beeld een vrije opdracht was van de gemeente, de opdracht vloeide voort uit het feit dat hij eerder de Prix de Rome gewonnen had. Hij had een klein schetsje dat vervolgens uitgewerkt is tot dit beeld, het is niet gebaseerd op een bestaand persoon of situatie. De houding is voortgekomen uit artistieke overwegingen; de compositie, het ritme van het beeld, bepaalde de houding van armen en handen. Dat de jongen een knikker lijkt op te pakken, is een interpretatie van de kijker.

 

Bij de opdracht was de plek nog niet vastgelegd, er werd gedacht aan een plek bij een parkeerterrein achter het plein richting de plas. Dat vond de kunstenaar niet zo gelukkig, en in overleg is een betere locatie gevonden op de as van het plein aan de westkant. Het beeld kent geen roerig verleden, het is één keer besmeurd aangetroffen met rode verf, een daad van vandalisme. De Goede heeft het schoongemaakt.

 

 

 

 

 

 

 


 

David de Goede (1937)

 

 

 

 

                                  De Tijd De Maasbode, 18 oktober 1963

 

 

 

 

 

 

 


 

Osdorperplein,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp