Jonas en de walvis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonas en de walvis door Nic Jonk, 1967

 

 

Jonas en de walvis

 

Nic Jonk heeft een duidelijke voorliefde voor een beperkt aantal themaís uit de bijbel en mythologie die hij steeds opnieuw uitwerkt, met het streven ze telkens beter te verbeelden. Zo heeft hij het thema van Jonas en de walvis acht keer uitgebeeld. Andere exemplaren staan in Eindhoven, Tilburg, Heerlen, Bergen aan Zee, Steenwijk, Vlaardingen en Amsterdam-Centrum. Het laatste beeld stond op het Beursplein, maar is weggehaald, vermoedelijk in verband met de voorgenomen herinrichting van het Damrak.

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††

††††††††††††††††

De fotoís zijn gemaakt achter gesloten schoolhekken

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

††††††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

 


 

Nic Jonk (1928-1994)

Jonk maakte zijn beelden volgens een bepaald concept. Eerst tekende hij kleine krabbels op een blocnote die voor niemand leesbaar zijn. De tweede fase bestond uit een mini-beeldje van was, waarbij alleen de grote vormen werden uitgewerkt. Vervolgens kwam er een groter en meer uitgewerkt model van klei. Tijdens het werken met klei stond Jonk het meest open voor inspiratie, ook al wist hij al hoe het beeld eruit zou komen te zien.

 

Daarnaast was Jonk vooral gevoelig voor licht: de partijen die licht vangen, woog hij af tegen de schaduwpartijen. Bovendien wilde hij de negatieve vorm (de holte in het beeld) verantwoorden en als er meerdere waren, ze tegen elkaar afwegen. In de vierde fase (het vertalen van het gipsmodel op ware grootte) maakte Jonk weinig ingrijpende correcties.

 

Nic Jonk dankt zijn bekendheid vooral aan zijn bronzen van mens- en dierfiguren. Vaak hebben ze een mythologisch thema, in andere gevallen zijn ze direct aan de natuur ontleend. De werken zijn voluptueus en sierlijk tegelijk en hebben een zowel krachtige als  gracieuze uitstraling. Zo'n 200 marktpleinen, straten en parken in Nederland worden gesierd met een beeld van Nic Jonk. Ook op openbare plekken in de Verenigde Staten, ItaliŽ, Duitsland en BelgiŽ staan werken van deze Nederlandse beeldhouwer.

 

 

www.beeldentuinnicjonk.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaart en museum

††††

 

 

††

 

Jonas en de walvis in Bergen aan Zee††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Jonas en de walvis, Collectie Museum Beelden aan Zee

 

 


 

Koos Vorrinkweg,Amsterdam Osdorp

 

Fotoís:maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp