Pijl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pijl door Henk Hesselius, 1982

 

 

Jong en signalerend

 

Tijdens de overdracht gaf de beeldhouwer van het plastiek een korte toelichting op zijn werk. Hij zei ondermeer:

 

‘De hele opdracht- en selectieprocedure zal ik overslaan en beginnen bij het moment dat je de opdracht krijgt om voor het Stadsdeelkantoor een kunstwerk te maken. Het probleem is dan, wat zet je nou in zo’n omgeving neer. Voor de oude binnenstad kennen we het ’lieverdje’ al en de ‘bronzen bok’, dat komt daar bij uitstek tot zijn recht. Maar dit is een jong, nieuw stuk Amsterdam welke omgeving een andere benadering vraagt. Met een paar gegevens moet je het dan gaan doen.

 

De Stadsdeelraad, als klein stukje afgescheiden Amsterdam, met eigen verantwoordelijkheid is zeker jong te noemen. Aan de overkant de ‘Meervaart’ iets minder jong in jaren, maar buitengewoon eigentijds en cultureel, is erg belangrijk, zeker voor jonge mensen of zij die zich nog zo voelen. Je kan op zo’n vrij jonge, speelse en zich nog steeds vernieuwende omgeving in feite op maar één manier inspelen.

 

Met een grote vliegtuigpijl, die als door een reuzenhand vanuit de Meervaart in de richting van het Stadsdeelraadkantoor wordt gegooid om zo het hart van Osdorp aan te duiden, waarmee dan gelijk aan de gevraagde signaalfunctie is voldaan.’ De beeldhouwer besloot met de woorden: ‘Mijn werk zit er op en ik hoop dat u met speels plezier ernaar zult blijven kijken.’

 

(door G.J. Leeman, Stadsdeel Osdorp, 1982)

 

 

 

 

                           ‘Papieren pijlt, met jeugdig enthousiasme gegooid vanaf de Meervaart’

 

 

‘De pijl moet waarschijnlijk weg. Het winkelcentrum moet één groot voetgangersgebied worden en het stadsdeelkantoor moet tegen de vlakte. Het stadsdeel wilde graag een kantoor middenin de Sloterplas, maar de bewoners vonden dat niets. Nu zoekt het verder naar een plek.’ (bron: Stadsarchief Amsterdam)

 

 


 

Henk Hesselius (1927)

 

De beeldhouwkunst van Hesselius laat strakke of speelse geometrische vormen zien, opgebouwd uit gelast of gesmeed staal.

 

citaat van de website

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Osdorperplein t.o.v. het Stadsdeelkantoor,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp