Wegwerphuisje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wegwerphuisje door Herman Makkink, 1989

 

 

 

Metselwerk

 

Metselwerk speelt een belangrijke rol in het werk van Herman Makkink. Het materiaal keert steeds terug, in de vorm van bollen, cilinders en koepels. Op de Spinozahof stond destijds de sculptuur 'Oude Grond', een buisvorm van wit betonsteen en rode baksteen. Het is in 1994 gesloopt omdat het volgens buurtbewoners het uitzicht beperkte. De Vlindermolen in Slotervaart (1998) bestaat voor een deel uit een gemetselde halve bol en deze halve bol komt terug in een beeld dat in het Westerpark geplaatst is (2003).

 

Het gebruik van metselwerk heeft zijn oorsprong in Makkinks interesse voor resten van oude culturen. Zijn beeldtaal verwijst vaak naar ruïnes, waarvan de vreemde, niet direct te plaatsen vormen sterk contrasteren met de directe omgeving.

 

 

 

                 

 

 

 

 

                                              

 

                                                  Sloterpolder, 1954: Schuur aan de Westlandgracht bij de ingang van de Heemstedestraat

                                                  (Foto: Beeldbank Amsterdam)

 

Verspijkerd

 

Makkink lijkt voor het wegwerphuisje geïnspireerd te zijn geweest door de bouwsels die ooit in het tuingebied stonden. Het patchwork aan metselwerk kan ontleend zijn aan verspijkerde schuren.

 

 

 

                             

 

 

 

 


 

Herman Makkink (1937-2013)

 

Wikipedia                  www.hermanmakkink.com

 

 

In 1971 had Makkink in zijn toenmalige woonplaats Londen zijn eerste solo-tentoonstelling in het Courtauld Institute of Art. In die tijd maakte hij furore met zijn erotische sculptuur Rocking Machine en zijn dansende, naakte Christusfiguren, Christ Unlimited, die Stanley Kubrick gebruikte in zijn film A Clockwork Orange. Hij werkte later, behalve in Nederland, in Engeland en Italië.

 

In Nederland meldde o.a het Parool en de Volkskrant zijn overlijden, in Engeland kreeg hij drie maanden na zijn dood een postuum in The Telegraph.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Cornelis Lelylaan,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp