Straalcompositie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Straalcompositie door Henk Zweerus, 1960

 

 

Drie nieuwe telefoongebouwen

 

Een bericht uit Amstelodamum, 1961

 

De Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam heeft voor de Plaatselijke Telefoondienst een drietal gebouwen opgetrokken: Zuid- Amstel (capaciteit 20.000 aansluitingen) aan de Europaboulevard, West-Slotervaart (20.000 aansluitingen) aan de Plesmanlaan en West-Osdorp (10.000 aansluitingen) aan de L. van Sonsbeeckstraat. De burgemeester van Amsterdam heeft deze gebouwen 17 april jl. tijdens een bijeenkomst in de centrale ‘Zuid-Amstel’ overgedragen aan de directeur-generaal van de

P.T.T., prof. ir. G. H. Bast.

 

Het functionele ontwerp voor deze gebouwen is van architect B. J. Odink, terwijl de technische uitvoering berustte bij ir. J. W. Kamerling. De apparatuur van de centrales is van de N.V. Philips’ Telecommunicatie Industrie.

Getracht is door verschil in kleur van de betonelementen en van de afsluitende baksteenwanden, alsmede door de plaats en het materiaal van de plastiek, aan de verschillende gebouwen een eigen karakter te geven, dat aansluit op de bebouwing van de wijk waarin de centrale is opgericht. Zolang de gedachte uitbreidingen nog niet zijn gerealiseerd - iedere centrale heeft een reserve van 10.000 aansluitingen - kunnen de gebouwen niet volledig op hun esthetische merites worden beoordeeld.

 

 

 

                        

 

 

 

 

 

                                           

 

 

 

 

Kunstwerken

 

Ter gelegenheid van de symbolische overdracht van de drie gebouwen was vijf dagen lang (van 14-18 april 1961) een tentoonstelling geopend van werken van Lotti van der Gaag, Hans Ittmann en Henk Zweerus. De expositie was te zien in het in aanbouw zijnde telefoongebouw West-Osdorp van de Plaatselijke Telefoondienst Amsterdam.

 

- De centrale Zuid- Amstel kreeg het plastiek ‘De 4e dimensie’ van Hans Ittman aan de gevel.

- De centrale West-Slotervaart werd opgesierd met een werk ‘Communicatie’ van Lotti van der Gaag.

- De centrale West-Osdorp kreeg een eigen karakter mede door de sculptuur ‘Straalcompositie’ van Henk Zweerus.

 

 

 

 

 

 

 


 

Henk Zweerus (1920-2005)

 

Zweerus heeft door zijn langdurig docentschap vormstudie aan de Technische Hogeschool te Delft nauwelijks beeldhouwopdrachten uitgevoerd. Het is daarom opmerkelijk dat Amsterdam drie werken van hem bezit. In Amsterdam staan zowel Horizontale compositie in het Leidse Bosje als Verticale compositie op het Valeriusplein (Oud-Zuid), naast de ster aan de telefooncentrale.

 

 

www.zweerus.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Louis van Sonsbeeckstraat 6,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp