Vincent van Gogh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincent van Gogh door André Schaller, 1962

 

 

Februari 1962 werd op het Museumplein bij de Honthorststraat het beeld van Vincent van Gogh onthuld. Het Vincent van Gogh Museum aan het plein kwam pas veel later, in 1973. Vincent staat fier rechtop, zonnestralen en vogels omkransen zijn hoofd. als een aureool. Aan zijn voeten een mijnwerker, zonnebloemen en een aren lezende vrouw.

 

 

 

 

 

 

Menselijkheid

 

De beeldhouwer liet aan de afdeling kunstzaken van de gemeente weten waarom hij de schilder zo uitgebeeld had. Schaller vond dat in die tijd de cultuur verarmde, dat symbolen hun zeggenschap verloren. Religie raakte zijns inziens uit zicht als gemeenschappelijke noemer. Schaller wilde daarom als reactie op dit inzicht, een teken stellen. Het beeld van Vincent moest een symbool zijn voor de menselijkheid.

 

Schaller was in de zestiger jaren geďnspireerd door Afrikaanse kunst. Hij abstraheerde zijn werk tot geometrische vormen waarmee hij het beeld van archetypische symbolen en tekens wil oproepen.

 

 

 

 

                                                    

 

 

 

Herinrichting

 

(uit het Parool, 1 juni 1996)

 

AMSTERDAM - De machtige arm van Sven-Ingvar Andersson reikt ver, heel ver. De landschapsarchitect uit Denemarken is niet alleen verantwoordelijk voor de herinrichting van het Museumplein, hij bepaalt ook tot in detail welke kunstwerken straks op de groene vlakte mogen komen.

 

Stadsdeel Zuid heeft Andersson inmiddels gevraagd richtlijnen op te stellen. Als het aan het stadsdeel ligt, blijft het Museumplein in elk geval zo leeg mogelijk. 'Uitgangspunt is dat zo weinig mogelijk permanente kunst op het plein wordt geplaatst,' luidt de aanbeveling in een ambtelijke notitie. Andersson moet maar aangeven waar in zijn ogen een uitzondering kan worden gemaakt.

 

Tot voor kort stonden dertien beelden en monumenten op het plein. Daaronder twee illegale beelden - de kruisraket van Miletic en de gebalde vuisten oftewel Your life is calling van Benno Rewinkel en Paul van Pieck tot Beest - die beide zijn inmiddels verwijderd.

 

Wat het stadsdeel betreft verdwijnen ook drie andere kunstwerken in het depot: Vincent van Gogh van André Schaller, Verschijning van Pearl Perlmuter en Europeanen van Carel Kneulman. Alleen als Andersson deze beelden voor het plein wil behouden, mogen ze blijven staan.

 

 

 

             

 

 

Herplaatsing

 

Het beeld van Vincent mocht niet blijven staan, evenals ‘Verschijning’ en ‘Europeanen’ werd het van het plein verwijderd. ‘Verschijning’ is ontsnapt aan het depot, het werd in 1998 herplaatst op het Emmaplein. Het prachtige beeld ‘Europeanen’ staat nog steeds op een opslagterrein van de gemeente en is ondanks een aktie in 2009 niet teruggekeerd in de openbare ruimte.

 

In januari 2000 is er overeenstemming bereikt tussen de stadsdelen Zuid en Osdorp om het beeld van Vincent over te dragen en te herplaatsen. Het standbeeld kreeg een plek naast de poldermolen van Sloten.

 

 

Herherinrichting

 

Oktober 2007 komt het bericht dat het Museumplein opnieuw ingericht gaat worden. Als reden voor de herinrichting wordt genoemd dat het plein, een van de grootste in Europa, volgens critici te weinig uitstraling heeft. Nu is het plein, dat in 1999 voor bijna 40 miljoen gulden werd heringericht door landschapsarchitect Sven Ingvar Andersson, in de ogen van critici veranderd in een trapveldje. Kosten van de herinrichting: 10 miljoen euro.

 

 

 

       

 

                   Het beeld op het Museumplein (foto: Annet van den Broek)

 

 

 


 

André Schaller (1920-1981)

 

Andries Petrus Schaller is in Amsterdam vooral bekend door zijn beeld van Vincent van Gogh. Landelijk is hij bekend door zijn werk ‘het Salomonsoordeel’ in Arnhem.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Akersluisweg,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp