Vleugelvormen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vleugelvormen door Gerard Bruning, 1983

 

 

 

 

 

 

Vliegen en vleugels

 

In de jaren zestig richtte beeldhouwer Gerard Bruning zijn aandacht op mythologische figuren als Europa op de stier en Leda met de zwaan. Icarus, de mens die wilde vliegen, maakte hij voor de stad Nijmegen. Vleugels en vliegen hielden zijn belangstelling. Voor Zwolle maakte hij in 1976 het werk ‘de droom van Liliënthal’.

 

Otto Liliënthal was een vliegtuigconstructeur, zweefvlieger en vliegpionier. De ingenieur bestudeerde de vlucht van vogels en toonde op grond van zijn bevindingen aan dat een gewelfde vleugel betere eigenschappen heeft. In 1891 stortte hij neer bij een glijvlucht, de parallel met het lot van Icarus ligt voor de hand. In het abstracte beeld bij het stadhuis in Zwolle zijn een romp staartstuk en vleugels van een verongelukt toestel te herkennen.

 

 

Groot vliegtuigongeluk

 

Voor het politiebureau van Osdorp maakte Bruning in 1983 vleugelvormen die als geheel sterk aan het staartstuk van een vliegtuig doet denken. Behalve de dragende staander zijn er drie vlakken, in drie richtingen. Een vleugel verticaal omhoog, een vleugel verticaal zijwaarts en een vleugel horizontaal zijwaarts. Het zou ook evenals het beeld in Zwolle een neergestort vliegtuig kunnen verbeelden, het afgebroken staartstuk steekt in de grond.

 

Niet ver van het politiebureau ligt aan de Sloterplas het beeld ‘Groot Landschap’ uit 1974 van Wessel Couzijn. in de volksmond heet dit werk ‘Groot vliegtuigongeluk’ vanwege de associatie met enorme stukken verwrongen metaal die verspreid op een heuveltje liggen. Heeft Bruning het staartstuk voor het politibureau doen landen?

 

 

 

 

 

 

 


 

Gerard Bruning (1930-1987)

 

Wikipedia

 

 

Gerard Bruning was beeldhouwer, schrijver, graficus, fotograaf en schilder. Hij was de zoon van de katholieke dichter en essayist Henry Bruning (geboren 1900). Hij volgde een opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem. Bruning woonde in Cuijk, in1958 ontving hij de Karel de Grote Prijs van de gemeente Nijmegen voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst.

 

 

 

 

 

 

 


 

Meer en Vaart,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp