Blikseminslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Albero folgorato door Giuseppe Penone, 2012

 

 

Penone: “Bliksem lijkt met zijn vertakkingen op een boom.”

 

 

 

 

Storm en onweer

 

Penone werd door een vriend uit België gewezen op een door de bliksem getroffen boom. De kunstenaar kocht de boom, goot hem af in brons en bedekte de ‘wond’ met bladgoud. Penone: “Het goud erop verwijst naar die blikseminslag, naar de electriciteit en het licht.”

 

In 2010 waaide in Amsterdam achter het Achterhuis waar Anne Frank in de oorlog met haar familie onderdook, een witte paardenkastanje om. De boom was beroemd omdat Anne over hem schreef in haar dagboek. De kastanje knakte op ongeveer anderhalve meter boven de grond. Korte tijd later werd in de media bericht dat Penone een stuk van de boom wilde hebben voor een kunstwerk. Zo schreef AT5 bijvoorbeeld (8 september 2010):

 

“De Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone wil graag een kunstwerk maken van de stam. De boomeigenaar zal dat verzoek waarschijnlijk inwilligen en is van plan het Kröller-Müller Museum bij het project te betrekken. De eigenaar hoopt dat het kunstwerk van Penone een plek kan krijgen in de beeldentuin van het museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.”

 

Twee jaar later reageert Penone desgevraagd: “Dat is een krankzinnig verhaal. Het bericht kwam in het nieuws terwijl ik nergens van af wist. Het idee was afkomstig van de eigenaar van de boom, die waarschijnlijk net mijn werk in De Pont had gezien en dacht: ‘Misschien wil die Penone wel iets met deze boom doen.’ Maar ik ben nooit gebeld.”

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Giuseppe Penone (Italië, 1947)

 

Wikipedia NL                 Wikipedia E

 

 

 

 

 

 

 


 

Giuseppe Penone

 

Vierde zomer-expositie in een serie van vijf,

ter gelegenheid van de opening en herinrichting van de tuin van het Rijksmuseum Amsterdam in 2013

 

Foto’s: zomer 2016

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Giuseppe Penone