Nijverheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nijverheid door Johan Polet, 1930

 

 

 

Viaductversieringen

 

In de jaren 1929-1930 werden in Amsterdam twee viaducten gebouwd voor de geplande ringspoorbaan rond de stad. Maar door de economische crisis werden de werkzaamheden in 1933 stilgelegd en de viaducten zijn uiteindelijk na de oorlog weer afgebroken. De viaductversieringen kwamen in depot terecht. De sculpturen tonen motieven die betrekking hebben op de spoorwegen als treinen, locomotieven, raderen, energie en nijverheid.

 

Er werkten zes beeldhouwers aan reliŽfs voor de twee viaducten. Theo Vos, Jan Trapman, Johan Polet en Frits van Hall werkten voor de ene overgang en Adriaan RemiŽns en Chris Hassoldt en ook Theo Vos en Jan Trapman voor de andere.

 

Zes gevelreliŽfs, drie staande en drie liggende, zijn begin jaren 80 hergebruikt in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam waar veel oude architectuur door de metro-aanleg verloren was gegaan.Een daarvan is een werk van Johan Polet, voorstellende Nijverheid.

 

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††† Nijverheid door Johan Polet, 1930

††††††††††††††††††††††††††††††† daaronder een relief met een stationscŤne (reizigers, stationschef en trein) door Theo Vos

 

 

 


 

Johan Polet (1894-1971)

 

Wikipedia†††††††††

 

 

 


 

Nieuwe Hoogstraat 12-16, Amsterdam Centrum

 

Fotoís: september 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Johan Polet