Vrouwen-torso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torso door Johan Polet, ca 1919

 

 

 

 

                                                                          tufsteen

 

Torso’s met hoofd

 

Rodin was de eerste beeldhouwer die een deel van het lichaam als compleet beeld presenteerde, Maillol en Brancusi namen deze innovatie snel over. Rodin: “Een goed gemaakt torso bevat het hele leven, men voegt er niets aan toe door er armen en benen aan te zetten. [..]  Kunst is geen opeenstapeling van figuren en ingewikkelde gebaren, maar een wel doordachte en goedgevormde cel.”

 

Rodin exposeerde in 1899 in Amsterdam en Den Haag, maar het duurde nog een twintig jaar voor ook hier torso’s zelfstandige beelden werden. John Raedecker en Johan Polet liepen daarin voorop. De eerste torso’s van Nederlandse beeldhouwers hadden wel een hoofd (waren daarmee eigenlijk bustes), pas in de jaren dertig verdwijnen ook de hoofden.

 

 

 

 

                                 Foto’s uit het januari 1920 nummer van het tijdschrift Wendingen

Hélène Kröller-Müller kocht de torso, het werd in 1949 op Sonsbeek tentoongesteld

 

   

                                                       Groot Nederland, 15 augustus 1943

 

 

 

 

 

Medusahaar

 

Uit de Telegraaf van 6 februari 1921: “Terwijl Hildo Krop op de eerste tentoonstelling [van de Nederlandsche Kring van Beeldhouwers] de leiding van de jongeren had, domineert thans ongetwijfeld Joh. Polet, een jong beeldhouwer, - wiens verdere ontwikkelingsgang men met hooggespannen verwachtingen kan volgen, - met een vrouwetors, met groote technische vaardigheid in tufsteen uitgehouwen en met een masker (zelfportret) in Ilpenheimer steen. Vooral het straffe naakt is van een Latijnsch aandoende vormvolmaaktheid (alleen tegen de oplossing van het in volle zwaaien los hangende Medusahaar zou men bedenkingen kunnen aanvoeren).”

 

Kunstcriticus Kasper Niehaus, zelf kunstenaar, schreef dit commentaar. Niehaus bleef bewonderaar van Polet, ging op atelierbezoek, schreef lovende stukken en exposeerde samen met de beeldhouwer.

 

 

 

 

 

 

 


 

Johan Polet (1894-1971)

 

Wikipedia         

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling Johan Polet | beeldhouwer  in Museum MORE, Gorssel; herfst-winter 2018

 

Foto’s: oktober 2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Johan Polet