Hartritme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartritme door Hans van Houwelingen, 2009

 

 

 

                  

 

 

 

Vervangend symbool van vooruitgang

 

De gemeente heeft in 2007 drie kunstenaars gevraagd met een ontwerp en een visie te komen voor de plek waar jaren de enorme kraan heeft gestaan van de voormalige betoncentrale. De blauwe kraan was een herkenningspunt, een landmark geworden en stond symbool voor de vooruitgang van Purmerend.

 

Lijntekening van rails

 

Hans van Houwelingen stelde voor het enige onderdeel dat van de oude kraan resteerde, te gebruiken als relikwie. Er lag nog een zeventig meter lange betonnen richel waar de rails van de kraan op waren gemonteerd. Van Houwelingen in zijn visie:

 

“Dit authentieke overblijfsel van de kraan heeft van zichzelf echter weinig esthetische kwaliteit. Daarom moet niet alleen de huidige vorm van deze strook blijven bestaan, maar ook zijn functie als rail. Indien hij zou worden aangetast of zijn functie zou veranderen, om bijvoorbeeld als sokkel te dienen voor een kunstwerk, dan zal er niets anders van over blijven dan een nietszeggende lelijke betonnen strip.

 

Uitgangspunt is daarom geweest een esthetische kwaliteit toe te voegen, zonder de nostalgische kwaliteit daarbij om zeep te helpen. Het probleem is echter dat de scherpe roestige bouten en andere uitstekende stukken ijzer onherroepelijk veiligheidsproblemen zullen geven.

 

Het voorstel - mach één - is om de lange betonnen rand opnieuw te voorzien van stalen rails. Het ziet er dan weer uit zoals het was: een rails voor de kraan van de betoncentrale. Op twee, of eventueel meerdere, punten schieten de rails als een cardiogram de lucht in. Een nieuwe landmark ontspruit vrijwel letterlijk uit de bewogen geschiedenis van de oude kraan. Het is de registratie van de dynamiek van deze plek: zijn hartslag.”

 

 

 

 

                

 

 

 

Heartbeat

 

Het onwerp werd eerst Heartbeat genoemd, maar is later omgedoopt tot Hartritme.

 

Het kunstwerk staat in de wijk Weidevenne langs het Noordhollandsch kanaal. Schepen meerden hier aan om hun lading zand of grind te lossen bij de betoncentrale. Hartritme markeert de locatie die de groei van Purmerend symboliseerde. Op het hoogste punt is het kunstwerk 10 m, de totale lengte van de gebogen rails is 110 m.

 

Hartslag

 

Goed beschouwd toont het grafische kunstwerk twee dubbele hartslagen. De eerste lage piek representeert het samentrekken van de hartboezems, de hoge piek het samentrekken van de hartkamers en het daarop volgend piekje de herstelfase van de kamers waarna de cyclus opnieuw begint.

 

 

 

 

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hans van Houwelingen (1957)

 

Van Houwelingen is van huis uit beeldhouwer maar beperkt zich niet tot deze discipline. Zo maakte hij onder meer een film, een cd en glas-in-lood ramen voor Paradiso. Van Houwelingen wordt niet als traditionele kunstenaar gezien. Hij kiest in zijn werk liever niet voor de meest voor de hand liggende oplossingen en probeert het circuit van galeries en musea te vermijden. “Kunst moet zich niet opsluiten in een museum maar zich bemoeien met de samenleving”.

 

www.hansvanhouwelingen.nl

 

Wikipedia

 

 

Wilhelminaring

 

In 2013 is de Wilhelminaring toegekend aan Van Houwelingen. Het is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers uitgereikt door de gemeente Apeldoorn. De prijs bestaat  uit een ring, een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor het Sprengenpark in de gemeente. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat sinds 1998. De lofuiting is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon, daarna aan Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009) en Piet Slegers (2011).

 

 

 

                        

 

 

 


 

Kanaaldijk, Purmerend

 

Foto’s: december 2009

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend