Molensteen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Molensteen, 1977

 

 

 

                      

 

 

Maalsteen

 

In de zijmuur van het bedrijfsverzamelgebouw 'De Molenhoek' is een gevelsteen aangebracht ter herinnering aan het bouwjaar. Het opschrift luidt

 

                                            molenhoek

                                            22-12-1977

 

 

De gevelsteen heeft de vorm van een molensteen of maalsteen. Het is de bovenste steen van een maalkoppel, de loper. Een maalkoppel bestaat uit twee maalstenen, de loper en de ligger. De ligger is de onderste van de twee waar de loper over heen draait. In de loopvlakken van beide stenen zijn groeven gekapt waartussen het graan fijngewreven wordt.

 

De loper van een maalkoppel is te herkennen aan de vorm van het gat waarin een metalen greep (het rijnijzer) bevestigd wordt. De greep geeft houvast voor de spil die de steen laat draaien.

 

 

 

                                     

 

 

 

Molens van Purmerend

 

Het gebouw ligt om de hoek van een wijk waar de straten zijn vernoemd naar molentypen zoals spinnekop, paltrokmolen, tjasker, bergmolen en wipmolen.

 

In en rond Purmerend zijn door de eeuwen heen een kleine twintig windmolens gebouwd en weer afgebroken of verbrand. Molens worden ingedeeld naar bouw en naar functie. Aan molentypen stonden er paltrokmolens, standerdmolens, stellingmolens en grondzeilers. Een paltrokmolen is altijd een zaagmolen, in de andere molens werd gezaagd (zaagmolen), gemalen (korenmolen, grutmolen), olie geslagen (oliemolen) of water overgeslagen (poldermolen).

 

Slechts vier molens hebben de 20e eeuw gehaald, wind- en watermolens verloren in de loop van de 19e eeuw de concurrentieslag met de stoommachine. Een grondzeiler en poldermolen met de naam de Palingjager stond langs de Where, de molen werd in 1900 gesloopt. Molen de Noord, een stellingmolen en de laatste korenmolen van Purmerend, stond aan het Molenplantsoen in de Hoornse buurt. De molen brandde af in 1903. Molen de Burcht stond ook langs de Where, het was een stellingmolen en zaagmolen. Deze laatste molen van de stad werd in 1918 afgebroken. In Purmerland stond nog molen de Kibbelaar, de grondzeiler en poldermolen verdween in 1926.

 

 

 

                        

 

 

 

 

                                       

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

            

 

 

 

                              

 

 

 

                                              

 

                                                    Driemaal korenmolen de Noord aan het Molenplantsoen in de Hoornsche buurt, 1902

 

 

 


 

hoek Nijverheidsweg / Cantekoogweg, Purmerend

 

Foto’s: december 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend