Titan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titanenstrijd door Abraham Hesselink, 1886 / gieting: 1910-1911

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Titanen waren godenzonen. Ze kregen ruzie met de Olympische goden wat resulteerde in de Titanenstrijd. Deze Titaan staat op het punt een steen te werpen.

 

Het beeld werd in 1891 getoond in de Parijse Salon en werd positief ontvangen, Hesselink ontving een ‘mention honorable’.

 

In 1909 berichtte de Telegraaf op 12 september uitgebreid over een tentoonstelling in het Stedelijk in Amsterdam en belichtte vooral het werk van de beeldhouwer A. Hesselink. De krant schrijft over “het prachtige stuk beeldwerk, dat we reeds zoovele jaren bewonderen in het Rijksmuseum. Dat gipsafgietsel van den zich ten hemel verzettenden titan is nu zoowat drie-en-twintig jaar geleden, door den artiste in Brussel gemaakt.

 

Hij heeft het ongeveer in 1896 in bruikleen aan het Rijksmuseum afgestaan en tevergeefs aangeboden het beeld, zonder er iets aan te verdienen, in marmer uit te doen voeren en aan het rijk ten geschenke te geven, als dit de kosten van het hakken zou willen betalen.

 

Tot nu toe is dit genereuse aanbod van den kunstenaar niet aangenomen. Dat is zeer te bejammeren en spruit waarschijnlijk daaruit voort, dat men niet beseft, dat Hesselink’s titan een meesterwerk is.”

 

Vervolgens schreef het dagblad:

 

 

 

  

 

De bronzen versie van het beeld Titanenstrijd werd volgens het verslag van de directeur van het Rijks destijds, in 1911 toegevoegd aan de collectie.

 

 

 

 

 


 

Abraham Hesselink (1862-1930)

 

Wikipedia

 

 

 

                                                                                             Hesselink in 1903 (Foto: Sigmund Löw)

 

 

 


 

Rijksmuseum Amsterdam

 

Foto’s: maand 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Rijksmuseum