Kus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kus door Auguste Rodin, 1898

 

 

 

 

                                                                                                           Rodin in zijn atelier, eind 1888-begin 1889

 

 

 

 

 

 

Overspel

 

Van oorsprong waren de kussende Paolo en Francesca bedoeld voor de Poort van de hel. Het betrapte stel was vermoord door de echtgenoot van Francesca, tevens broer van Paolo, en vanwege hun overspel beland in Dantes hel. Maar Rodin besefte dat de uitstraling van het paar niet paste in zijn verdoemde wereld en maakte er een zelfstandig werk van.

 

 

Opwinding

 

Rodin exposeerde ‘De kus’ in 1887 en het publiek reageerde enthousiast. De Franse Staat bestelde een grotere marmeren versie en dit beeld toonde Rodin voor het eerst in 1898 in de Salon, samen met de eerste vertoning van de beeltenis van Balzac. Het werd, in tegenstelling tot Balzac, weer positief ontvangen, een commentaar in het Algemeen Handelsblad van 4 mei 1898:

 

     

 

 

Maar soms waren er ook bedenkingen tegen het beeld dat in de loop der tijd het symbool voor erotische kunst werd. Toen de Tate een gieting verwierf in 1952, veroorzaakte de aankoop een schandaal. Al in 1912 was er ook in Nederland ophef over onder andere het intieme paar:

 

In Wageningen werden ansichtkaarten met afbeeldingen van “naaktfiguren van Rodin en antieken” in beslag genomen. De commissaris van politie verbood de serie nog te etaleren. Bij navraag bleek het te gaan om “o.a. de bekende discuswerper en ‘De Kus’ van Rodin”.

 

Een provinciale krant: “De actie, met de nieuwe zedelijkheidswet gevoerd, wekt in de pers allerwege spot, ergernis en ook vrees. Waar moet dit heen, vraagt men terecht, als het antiquariaat belemmerd wordt en de etalages van den kunsthandel, wellicht spoedig ook onze musea, verzedelijkt zullen worden, wanneer ieder willekeurig ‘iemand’ den boekhandel overlast kan aandoen, omdat hij zich ergert aan een plaatje of een boektitel.”

 

 

Links: spotprent in de Telegraaf van

6 februari 1912

 

Het onderschrift: “De Commissaris: Kunst! kunst! weg met dat vuil van buitenlandsche smeerpoetsen als Praxiteles, Michel-Angelo, Rodin enz.”

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Auguste Rodin (Fr. 1840-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Rodin, Genius at work’ in het Groningermuseum, 2016-2017

 

Foto’s: februari 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Auguste Rodin