Mensenoffer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skeleton (Calavera) door Carlos Arias Vicuña, 2003

 

 

De kunstenaar lijkt met dit werk te verwijzen naar mummies uit Zuid-Amerika. Zijn beeld oogt als een samenstelling van verschillende type mummies:

 

 

 

 

Zandmummies

 

Cementerio de Chauchilla is een zandvlakte bij de Peruaanse kust die eeuwen geleden als begraafplaats diende. De droge condities mummificeerden de lichamen en wat nu aan de oppervlakte nog te vinden is zijn skeletten met haar, en - zeer zeldzaam - stukken textiel. Om verdere ontheiliging door grafrovers te voorkomen is het gebied beschermd verklaard (Foto: 2003).

 

 

 

             

 

 

 

IJsmummies

 

In 1995 werd in Peru op een top van de Andes de mummie van een Inca-meisje gevonden. Ze was in de 15e eeuw geofferd aan de goden. Op de berg met eeuwige sneeuw (tussen vulkaanuitbarstingen in) raakte ze op natuurlijke wijze gemummificeerd. Juanita werd ze gedoopt en ‘de ijsprinses’ is te bekijken in een museum in Arequipa (in 2003 was de zaal duister, er heerste een gewijde stilte, met een mengeling van nieuwgierigheid en eerbied werd gekeken naar het bevroren meisje in de glazen behuizing).

 

Er zijn later meer geofferde Inca-kinderen op bergtoppen gevonden, het waren de ‘uitverkorenen van de goden’. Het is hartverscheurend te lezen over de onderzoeks-bevindingen aan deze kindermummies. Ze werden een tot twee jaar opgevet, kregen drugs en alcohol en Juanita werd op de top van de berg met een klap tegen haar hoofd gedood.

 

 

 

 

                                      Mensenoffer achter ijs

 

 

 

 

 

 

Een stijgbeugelvaas uit de Moche-cultuur van Peru (0-750 na Chr) verbeeldt al een offer aan de goden. Een figuur met gebonden handen en een touw om de nek zit op een bergtop en kijkt omhoog; het hoofd is een doodshoofd.

 

Het is een nieuwe ‘oude vaas’: originele opgegraven mallen worden gebruikt voor nieuwe productierondes.

 

                      

 


 

Carlos Arias Vicuña  (1964)

 

Geboren in Chili, woont en werkt in Mexico.

 

www.carlosariasvicuna.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Skelet; de armatuur van het lichaam’; Museum Beelden aan Zee, winter 2015-16

 

Foto’s: januari 2016

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Skelet