Sculptuur Soestdijk

 

2008

 

 

 

 

 

 

 

Bouw

 

Een Amsterdamse burgemeester bouwde rond 1650 'Hofstede aen Zoestdijck' en deze buitenplaats werd al in 1674 door een Oranje, stadhouder Willem III gekocht. Hij gaf Maurits Post, zoon van architect Pieter Post, opdracht om de hofstede uit te bouwen tot een jachtslot en de verbouwing resulteerde in de kern van het huidige paleis Soestdijk.

 

Van zomerwoning tot woning

 

Einde 18de eeuw legde de Franse bezetter beslag op het slot en het werd in gebruik genomen als kazerne. Willem II die deel uitmaakte van de legermacht die Napoleon versloeg bij Waterloo kreeg het jachtslot nadien cadeau als dank voor bewezen diensten en hij en zijn vrouw Anna Paulowna maakten er een zomerresidentie van. Het park van Paleis Soestdijk dateert in zijn huidige vorm uit die tijd en is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Zocher, architect Jan de Greef bouwde beide gebogen vleugels met zuilengalerij. Het onderkomen werd door vele Oranjes als zomerpaleis gebruikt en ter ere van de verjaardag van Emma in 1928 voorzien van elektrisch licht. Vanaf hun huwelijk in 1937 werd Paleis Soestdijk permanent bewoond door prinses Juliana en prins Bernhard.

 

Herbestemming

 

Sinds het overlijden van Juliana en Bernhard in 2004 zoekt de Rijksgebouwendienst naar een passende bestemming. In 2007 werd het paleis en het bijbehorende park opengesteld voor publiek. Het eerste jaar kwamen 120.000 bezoekers naar het paleis, voor een bezoek aan het park werd door 46.000 bezoekers een kaartje gekocht.

 

Sculptuur Soestdijk

 

In het park van Paleis Soestdijk is voorjaar 2008 de beeldententoonstelling ‘Soestdijk Sculptuur’ ingericht, de beelden komen uit de collectie van het museum ‘Beelden aan Zee’ uit Scheveningen. De sculpturen vormen een selectie van naoorlogse, moderne beelden uit de collectie die het thema ‘de mens’ heeft. De collectie van Beelden aan Zee is voortgekomen uit de particuliere verzameling van het echtpaar Theo en Lida Scholten-Miltenburg. De tentoonstelling loopt door tot 2011.

 

 

 

                 

 

 

 

 


 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Soestdijk Sculpture