Grandeur

 

 

 

 

 

 

thema: Grandeur

 

citaten uit de pers:

 

Artistiek directeur Anna Tilroe heeft kunstenaars uit alle delen van de wereld uitgenodigd het streven naar menselijke grootsheid te verbeelden. Het wordt een tentoonstelling over “de drang, de droom, het conflict en de strijd die aan dit streven zijn verbonden” – Grandeur met een menselijke maat.

 

“Grandeur is geen doel, maar een denkmodel” volgens de samensteller van Sonsbeek 2008, Anna Tilroe.

 

“Grandeur is het verlangen om méér te zijn. Dat verlangen zit in ons economisch systeem ingebakken. Alles en iedereen moet groter, rijker, meer. Maar er is ook een andere kant – die om menselijke kwaliteiten draait. Wat houden dat soort kwaliteiten in ? Iedereen weet precies wat ónmenselijk is. Maar zodra het over menselijkheid gaat, wordt het beeld vaag, dan ontstaat er gêne.”

 

 

 

 

 

 

“Niemand wordt groots geboren. Het is altijd een gevecht.”

 

Tilroe had bij de term Grandeur het streven naar menselijke grootheid in haar achterhoofd. ,,Iedereen wil boven zichzelf uitstijgen,’’ zegt ze. ,,Als je dat streven niet hebt, raak je in jezelf opgesloten. Voor dat streven heb je verbeelding nodig, en kunst is verbeelding. Je ziet in het park innerlijke conflicten verbeeld, of een droom, een illusie. Ik geloof in de verborgen mogelijkheden van de mens.’’

 

Omdat de mens in zijn ’streven naar’ middelen nodig heeft om die grootsheid te bereiken, is daar de kunst als een mogelijkheid om het diepste gevoelen tot uitdrukking te brengen. Tilroe: „Zie Sonsbeek niet als een expositie die een model voor grandeur moet zijn. Het gaat hier wel om het verlangen naar, het innerlijke, de illusie, het gevecht om. Kortom, de potentie van het menselijk zijn.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sonsbeek 2008