Windmolen

 

 

 

 

                                                                             

 

 

 

 

Windmolen Karel Appel, 1948

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levensboom

 

Voorjaar 1949 werd naar buiten gebracht dat Rotterdam een grote Havententoonstelling zou organiseren voor de zomer van 1950. Het Vrije Volk op 3 maart 1949: “De tentoonstelling zal enerzijds de dank betekenen aan de Nederlandse regering en ons volk voor de steun die zij Rotterdam gegeven hebben [..] zij zal anderzijds propagandistisch stellig tot de verbeelding van binnen- en buitenland spreken.” De eerste paal voor de expositie Rotterdam-Ahoy werd december dat jaar geslagen.

 

 

Karel Appel was uitgenodigd een kunstwerk te maken voor de hal. Het werd een levensboom. Het Vrije Volk schreef 10 juni 1950:

 

     

 

Links: Als dank voor de opdracht gaf Appel het model cadeau aan de opdrachtgevers. In 2006 werd de maquette geveild.

 

 

Plankjes

 

De tentoonstelling duurde ruim twee maanden en na afloop werd het kunstwerk afgebroken. Van de plankjes werden bestekbakken en broodplanken gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerpen

 

Het is niet ondenkbaar dat ‘Windmolen’ en ‘Brug’, evenals ‘Constructie II’, ook modelontwerpen waren voor de tentoonstelling. De expositie had onder andere ten doel de stad te promoten in het buitenland. Een windmolen of brug als kunstwerk zou passen.

 

 

 

 

                                  De Brug, 1948

 

 

 


 

Karel Appel (1921-2006)

 

 Wikipedia

 

Rudi Fuchs in 1998 over het vroege beeldhouwwerk van Karel Appel: “In het begin, eind jaren veertig, boeide hem de techniek van de assemblage: het verrassende en poëtische verbinden van verschillende materialen (gevonden voorwerpen), kleuren en gewichten. De kleine, vroege werken hebben de lichtheid van tekeningen: lijnen en kleuren die in de ruimte dansen – en nauwelijks op de grond staan.”

 

Appel in 1971 over inspiratie: “Wat inspiratie is? Ik weet het niet. Ik ben altijd geďnspireerd, dat is leven. De hele dag leven. als ik zonder inspiratie ben, ben ik ziek, lig ik op m’n bed.”

 

 

 

 

                                                                        schenking van Appel aan het Stedelijk Museum in 1997

 

 

 


 

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat / Museumplein  Amsterdam

 

Foto’s: september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam