Stoelendans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z.t. door Marinus Boezem, 1994

 

                            achtergrond rechts: Het beademen van de beeldbuis, 1971

 

 

 

 

 

 

Ideeënkunstenaar

 

Boezem in 2014 in de serie ‘Hollandse Meesters’: “Mijn werk gaat niet over stijl, mijn werk gaat over een idee wat ik heb en dat ik wil uitdragen. De ene keer heb ik daar een lap stof bij nodig, de andere keer een muziekstandaard met daarop een plaatje hout en een kleedje dat wappert. Morgen kan dat iets zijn dat ik nog nooit gebruikt heb. Ik ben geen kunstenaar die uit zichzelf allemaal dingen gaat maken, want dat vind ik mijn eer te na.”

 

“Het leven is ongelofelijk licht, onverdraagbaar licht. Het is zo helemaal niks, dat het niet te verdragen valt dat er zo weinig betekenis is. En je wilt het betekenis geven om daarin een vorm van waarheid te vinden, mijn eigen werkelijkheid. Om dichter bij het leven te komen met kunst. Steeds een stujke opschuiven naar die werkelijkheid waardoor een dun laagje over die werkelijkheid komt waardoor het toch vervreemt.”

 

“Een kunstwerk is voor mij een deur die doorlaat, daarachter moet je het zelf uitzoeken. Maar ik bied je wel een deur, en dat geldt voor veel werk dat ik maak.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Marinus Boezem (1934)

 

Wikipedia

 

Boezem behoorde in de tweede helft van de zestiger jaren samen met Jan Dibbets en Ger van Elk tot de belangrijkste vertegenwoordigers van conceptuele kunst en arte povera in Nederland. Kunst maakt zich los van het object en met elk materiaal kan kunst worden gemaakt was het idee.

 

In 1969 signeerde Boezem de hemel met de uitlaatwolk van een vliegtuig en maakte zo een werk dat even snel verdween als het ontstaan was. De sculptuurprojecten en installaties uit de zeventiger jaren lieten steeds zijn conceptuele achtergrond zien. Met lucht, licht, geluid en beweging creëerde hij beelden van ruimte en tijd.

 

   

 

 

 

 

 


 

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat / Museumplein  Amsterdam

 

Foto’s: september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam