Kijkend hoofd

 

 

 

 

 

                          

 

 

 

Tête qui regarde door Alberto Giacometti, 1929

 

 

Vanaf 1922 woonde en werkte Giacometti in Parijs en onderging er vele invloeden. Hij zag het werk van Henri Matisse, ontmoette Brancusi en Lipchitz en ontdekte er de Afrikaanse primitieve kunst. Begin jaren dertig ontmoette Giacometti de surrealisten Breton, Dali en Aragon. Hij voelde zich verwant en sloot zich aan bij deze stroming. ‘Tête qui regarde’ dateert van kort voor deze periode.

 

 

 

 

 

 

 

Met het ‘Kijkend hoofd’ heeft Giacometti het realisme losgelaten, daarom werkte hij ook niet meer naar model maar vanuit zijn herinnering. De suggestie van een hoofd wordt alleen opgeroepen door de hellende hoekige vorm en licht reliëfverschil op het oppervlak. De Franse dichter en filmmaker Jean Cocteau schreef in 1929 in zijn dagboek ‘Opium’ na het zien van dit hoofd: “Ik heb sculpturen van Giacometti gezien die zo krachtig zijn, en toch zo delicaat, dat je ze alleen maar kunt omschrijven als sneeuw waarin de pootafdruk van een vogeltje bewaard is gebleven.”

 

                                                                                                                  

 

 

 

                                                                                                              

 


 

Alberto Giacometti (1901-1966)

 

Wikipedia Ned                       Wikipedia Eng

 

De meest productieve periode van Giacometti was na WO II. Nadat hij in 1935 niet meer welkom was bij de surrealisten - waar hij sinds enkele jaren toe behoorde- omdat hij weer naar levend model wilde werken, trok hij zich terug. Hij heeft vervolgens tien jaar in afzondering naar een nieuwe beeldtaal gezocht. Na 1945 kwam hij naar buiten met zijn graatmagere figuren. Het wordt gezien als een antwoord  op het kubisme. Hij liet zien hoe hij iemand waarnam terwijl kubisten een object rationeel in vlakken opdeelden.

 

Giacometti is Zwitser van geboorte. Maar evenals de ‘buitenlanders’ Picasso en Brancusi, speelde zijn artistieke leven zich af in Frankrijk. Op twee oorlogsjaren na, heeft Giacometti vanaf zijn 21ste gewoond en gewerkt in Frankrijk. Daarom wordt ook hij, evenals zijn voornoemde illustere tijdgenoten, op deze site geïndexeerd onder Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Stedelijk Museum Amsterdam

 

Foto’s: september 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam