La Montserrat

 

 

 

 

 

                          

 

 

 

La Montserrat door Julio Gonzalez, 1935-37

 

 

Sikkel en pompoentjes

 

La Montserrat verwijst naar een berg in de buurt van Barcelona, de berg werd het symbool voor Catalonië. Deze streek verloor zijn autonomie onder Franco. De Spaanse burgeroorlog inspireerde Picasso tot het maken van het schilderij Guernica en Gonzalez tot deze arbeidersvrouw. Ze komt zo van het land en heeft de sikkel nog in de hand. Of is het haar wapen? De vrouw heeft een trotse uitstraling  - ze is gepokt en gemazeld door haar moeizame bestaan - maar is ook kwetsbaar door het kind op de arm. Dat haar harde leven gelukkig toch ruimte biedt aan ‘franje’ wordt aangegeven door de pompoentjes aan de cape van de baby, een ontroerend detail.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gonzalez: “This barbaric land, as beautiful as it is wretched. This country, which since its beginning, was always subjected to new conquerors... this martyred people, oppressed, without their own liberty, without the hope of ever obtaining it.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Julio Gonzalez (Spanje/Fr, 1876-1942)

 

Wikipedia

 

Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien, nam Gonzalez een baan aan in de Renault-fabrieken. Daar leerde hij lassen met een bepaalde techniek waabij hoge temperaturen gebruikt worden. Deze vaardigheid gebruikte hij later bij het maken van zijn beelden. Het was een grote vernieuwing, de techniek maakte een grotere plasticiteit mogelijk van het ijzer. La Montserrat is gemaakt van aan elkaar gelaste stukken geklopt plaatijzer.

 

 

 

 

                                                                                            op de achtergrond: L’aubergine door Pablo Picasso, 1946

 

 

 


 

Stedelijk Museum Amsterdam

 

Foto’s: september 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam