Aardereiziger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terranaut door Matthew Day Jackson, 2008

 

 

 

 

 

 

Thema’s van Day Jackson zijn dood, geloof en transcendentie. Gekoppeld aan voorstellingen van de dood legt hij nadruk op het belang van creativiteit als levenskracht. Jackson gelooft dat de mens altijd –metaforisch- zijn huid moet afwerpen als voorwaarde voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

 

De hand is een afgietsel van de hand van de kunstenaar. De stok staat voor een been, bovenop zit een gedeelte van een kunstknie, onderaan eindigt het in een wortelstructuur. Day Jackson verwijst naar de ontwikkeling, de evolutie van de mens in de toekomst. In zijn nieuwe vorm staat het wezen klaar voor onderzoek van de planeet aarde.

 

In de boksbeugel staat een citaat van Eleanor Roosevelt gegraveerd: "The future belongs to those who believe in the beauty [of their dreams]."

 

 

 

 

Een firmament waarin de sterren als muntgeld aan de hemel staan.

 

Universum

 

Het firmament had een eerder leven als tafelblad. Day Jackson heeft de oppervlakte geblakerd en er met lijnen een soort sterrenkaart op aangebracht. Voor de sterren gebruikte hij munten uit landen over heel de wereld, munten met een zo laag mogelijke waarde, en een onterfde penny.

 

 

 

 

 

 

 


 

Matthew Day Jackson (VS, 1974)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 


 

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat / Museumplein  Amsterdam

 

Foto’s: juli 2014

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam