Bossche bol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Lump door Wim T. Schippers, 1966

 

 

Fantasietje

 

Ooit moet Schippers een feestelijke Bossche bol voorgeschoteld hebben gekregen en na een beleefd hapje genomen te hebben gedacht, ‘hoe krijg ik in hemelsnaam die klont naar binnen’. Die ervaring heeft hij vervolgens omgezet in een kunstwerk.

 

Uitspraken van Schippers: “Op de keper beschouwd, is het het leven heel vaak een aaneenschakeling van onbenulligheden” en “Kunst – als je daar al van spreken kunt – dient ingedeeld te worden bij de recreatie. Dat is mijn opvatting.”

 

 

 

 

 

 

 

Megasjekladebol

 

Uit Wikipedia: Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde "reuzenbol".

 

 

                  

 

                                                                                                                                                             Bossche bollen

 

Gekkigheid

 

Schippers: “Kunst, dat zijn allemaal afleidingsmanoeuvres: gekkigheid uithalen opdat je afgeleid wordt van het feit dat je doodgaat; omdat het toch allemaal nergens op slaat en dat er nergens iets van terecht komt” .

 

 

 


 

Wim T. Schippers (1942)

 

De T heeft Schippers aan zijn naam toegevoegd sinds Willem Duys zich Willem O. Duys noemde.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

Het gaat niet zozeer ergens over, alswel, het is wat

 

Schippers: “Bij muziek vragen mensen nooit ‘waar gaat het over?’, en bij beeldende kunst heb je nogal eens de vraag - hoewel dat minder geworden is sinds de abstracte kunst -  ‘wat stelt het voor?’. Bij een boek is het ook altijd ‘waar gaat het over?’ en moet het herkenbaar zijn en zo. Als je een boom ziet zeg je toch ook niet: ‘heel mooi maar waar gaat u eigenlijk over?’ Het heeft een werking. Ik vind het leuk te werken aan iets dat wat teweeg brengt. Dat kan ook afkeer zijn of ergernis. De kwaliteitsnorm voor mij is niet hoeveel mensen het allemaal fantastisch vinden.”

 

In 1961 richtte Schippers samen met Ger van Elk de a-dynamische groep op, een collectief dat opriep tot ‘waarachtige oninteressantie’, ‘stijlloosheid’ en ‘slapte’.

 

 

 


 

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat / Museumplein  Amsterdam

 

Foto’s: september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam