Palet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Composition avec morceau d’étoffe door Wim T. Schippers, 1969

 

 

 

Het gaat niet zozeer ergens over, alswel, het is wat

 

Schippers over de veelgestelde vraag bij zijn kunst ‘wat stelt het voor?’: “Bij muziek vragen mensen nooit ‘waar gaat het over?’, en bij beeldende kunst heb je nogal eens de vraag - hoewel dat minder geworden is sinds de abstracte kunst -  ‘wat stelt het voor?’. Bij een boek is het ook altijd ‘waar gaat het over?’ en moet het herkenbaar zijn en zo. Als je een boom ziet zeg je toch ook niet: ‘heel mooi maar waar gaat u eigenlijk over?’ Het heeft een werking. Ik vind het leuk te werken aan iets dat wat teweeg brengt. Dat kan ook afkeer zijn of ergernis. De kwaliteitsnorm voor mij is niet hoeveel mensen het allemaal fantastisch vinden.

 

 

 

 

                                                                                                                              Colorita, 1968

 

 

Carrière-start

 

Stedelijk directeur Willem Sandberg kocht al tijdens zijn studietijd van Schippers aan de voorloper van de Rietveld Academie tekeningen en collages aan van de toen 20-jarige kunstenaar.

 

Schippers in 2015: “Ik zat op de kunstnijverheidschool (nu de Rietveld Academie) vlak bij het Stedelijk, om de hoek, en ik was er niet weg te slaan. Ik was straatarm, leefde van gevulde koeken, pennywafels en weet ik wat. Ik ging vaak naar openingen in het Stedelijk en toen zag ik een keer in de hal stenciltjes liggen, waarmee je werk kon inzenden voor de gemeente-aankoop. En ik heb wat ingevuld, pentekeningetjes gemaakt en die vervolgens verkocht.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Wim T. Schippers (1942)

 

De T heeft Schippers aan zijn naam toegevoegd sinds Willem Duys zich Willem O. Duys noemde.

 

Wikipedia

 

 

Gekkigheid

 

Schippers: “Kunst, dat zijn allemaal afleidingsmanoeuvres: gekkigheid uithalen opdat je afgeleid wordt van het feit dat je doodgaat; omdat het toch allemaal nergens op slaat en dat er nergens iets van terecht komt” .

 

 

                             

 

                         Nieuwsblad van het Noorden, 2 april 1965

 

 


 

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat / Museumplein  Amsterdam

 

Foto’s: september 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam