Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam

 

 

 

 

Zonder titel uit 1989 door Donald Judd (1928-1994), op de achtergrond een muurschildering van Karel Appel, 1956

                                                                                                      links het portret H.M. door Luc Tuymans, 2012

 

 

 

 

Deze site buitenbeeldinbeeld.nl toont beelden in de openbare ruimte. In strikte zin zijn ruimten als musea, stationshallen, postkantoren en parken waar een toegangsprijs voor gevraagd wordt, geen openbare ruimten maar wel ruimten die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. Er is veel moois aan beelden te vinden, maar soms is het zoeken.

 

 

 

 

                                                                                                      Le cheval, 1914 door Raymond Duchamp-Villon (1878-1918)

 

Stiefmoederlijke sta in de weg

 

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen is het enige museum in Nederland dat geheel aan de beeldhouwkunst gewijd is. Ook het Museum Kröller Müller op de Hoge Veluwe heeft een grote collectie beelden. In andere musea is het vaak zoeken naar sculpturen in de opstelling. In de vorige eeuw zijn beelden wel eens gekarakteriseerd als objecten die in de weg staan bij het bekijken van schilderijen. Beelden worden inderdaad vaak enigszins stiefmoederlijk behandeld, ze worden getoond in zalen vol schilderijen als een object dat een schilder of een kunststroming ook nog heeft voortgebracht. Of met tegenlicht opgesteld voor een raam, want daar is toch geen olieverf op te hangen.

 

Om een proefje te geven van wat er in musea te vinden is, worden op deze pagina’s ‘Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam van de website www.buitenbeeldinbeeld.nl beelden getoond uit de collectie van het hoofdstedelijke Stedelijk. Opstellingen in musea wisselen, hier getoonde werken kunnen inmiddels weer in depot staan of geretourneerd aan de bruikleengever.

 

 

 

 

                                                                  Tanzende, 1911 door Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938)

 

 

Stedelijk Museum Amsterdam

 

Het Stedelijk is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en werd opgericht in 1874. Door collectievorming en na acht jaar sluiting begin deze eeuw wegens verbouwing is het nu vooral een museum voor kunst uit de twintigste eeuw, de klassieke moderne kunst. Van de beeldhouwkunst stond in het eerste jaar na de heropening in 2012 voornamelijk werk opgesteld van kunstenaars die voor 1940 geboren zijn. Hun nationaliteit was overwegend Amerikaans, met Frans op afstand tweede. Het museum heeft ruim 1600 beelden en ruim 200 installaties in de collectie.

 

 

 


 

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat / Museumplein  Amsterdam

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam