Het hert

 

 

 

 

 

 

 

 

Le Cerf door Ossip Zadkine, 1923

 

 

 

 

 

Dieren

 

Het oeuvre van Ossip Zadkine bestaat vooral uit menselijke figuren, maar er figureren ook enkele dieren. Begin jaren twintig maakte hij achtereenvolgens ‘La Fauve’ (wild beest, 1922), ‘Le Cerf’ (hert, 1923) en ‘L’ oiseau d’or’ (gouden vogel, 1924), allen goudkleurig. ‘Le Fauve’ en ‘Le Cerf’ zijn uit hout gesneden en met bladgoud bedekt, de gouden vogel is geverfd gips (latere gietingen in brons zijn ook geverfd). Voor de oorlog maakte hij ook een serie vogels en vissen.

 

Later maakte hij in brons een haan (1943) en feniks (1944). Op litho’s uit 1960-61 over de Griekse mythologie staan de tweekoppige hellehond, het paard van Diomedes, de stier van Kreta, het monster Geryon en de leeuw van Nemea. Ook lithografeerde hij vanaf eind vijftiger jaren al dan niet bestaande vogels (les oiseaux du lac de stymhale en l’oiseau qui n’existe pas’).

 

 

 

                                  

 

                                                                               kamerscherm met afbeelding van Ossip Zadkine, 1928

 

Hert met twee honden

 

Het motief van een hert was vijf jaar na het ontstaan van het beeld nog niet uit de gedachten van Zadkine. Toen André Groult hem vroeg een tekening te maken voor een kamerscherm, kwam hij met een hert dat aangevallen werd door twee honden. Groult werkte vaak samen met kunstenaars en bezorgde hen opdrachten. Zo gaf hij in 1928 een opdracht voor gebeeldhouwde kersenhouten panelen voor de eetkamer van het echtpaar Magnin aan Zadkine. In hetzelfde jaar werd het kamerscherm met zes panelen gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Kunstverzamelaar

 

De geschiedenis van het hert van Zadkine is verbonden met de verffabrikant en kunstverzamelaar Pierre Alexander Regnault (1868-1954). Op zoek naar uitbreiding van het afzetgebied voor zijn handel, zocht Regnault contact met kunstschilders. Via die ingang raakte hij betrokken bij de kunst en begon te verzamelen, eerst nog gericht op het Nedelandse impressionisme maar later op moderne kunst. In 1914 gaf hij een deel van zijn collectie in bruikleen aan het Stedelijk Museum en werd daarmee erkend collectioneur. Vanaf 1925 begon Regnault zich meer internationaal te oriënteren en twee jaar later kocht hij in Parijs zijn eerste gouaches van Zadkine. Na een aantal atelierbezoeken kocht hij in 1929 ook het hert van Zadkine en gaf het direct in langdurig bruikleen aan het Stedelijk.

 

Om delen van zijn collectie te behouden voor de gemeenschap, schonk Regnault in 1953 een aantal werken, waaronder het hert, aan de Nederlandse Staat onder voorwaarde dat de werken gedurende 30 jaar permanent tentoongesteld zouden worden in het Stedelijk Museum. Het hert hoort nu tot de kunstcollectie van het Rijk dat onder beheer staat van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is nog steeds in bruikleen aan het Stedelijk Museum.

 

 

 

 

 

 

                Datering

 

               

 

Hert met twee hanen                                                                      

 

Links: Het hert, gedateerd op 1923, op zaal in 2013, Stedelijk Museum Amsterdam

 

Midden: ‘Le coq’ (de haan) door Brancusi, ca 1924. Zou Zadkine dit werk gezien hebben en geïncorporeerd in het hert? Is

             het een hert met twee hanen? Jaren en data waren voor Zadkine slechts getallen die je naar believen naar je hand

             kon zetten, hij verkocht het hert in 1929.

 

Rechts: Foto van het hert gepubliceerd in het Elseviers Geïllustreerd Maandschrift in de eerste helft van 1926, het beeld is

             daar gedateerd op 1924; zowel de foto als de datering zullen afkomstig zijn van de beeldhouwer die het werk nog

             niet had verkocht. Zadkine stuurde veel foto’s van zijn werk naar tentoonstellingen. Deze datering maakt het waar-

             schijnlijker dat Zadkine ‘Le coq’ heeft gezien voordat hij het hert maakte.

 

 

 


 

Ossip Zadkine  (1890-1967)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Het Stedelijk Museum, Amsterdam

 

Foto’s: juni 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Stedelijk Museum Amsterdam