Getuige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witness door Anthony Caro, 2003-04

 

 

 

 

 

Beeldengroepen

 

Begin jaren negentig begon Caro verhalend werk te maken met de creatie van de grote beeldengroep ‘The Trojan War’ (1996) dat bestaat uit 40-50 onderdelen. De terugkeer naar figuratie zette hij door met de beeldengroepen ‘The last judgement’ (2000), ‘The Barbarians’ (2002) en ‘The Kenwood series’ (2004).

 

De beelden zijn opgebouwd uit staal, hout, steen en klei, en gemaakt in samenwerking met de keramist Hans Spinner. De Kenwood Serie bestaat uit zestien beelden die een huiselijke omgeving oproepen: tafels, stoelen en kastjes met voorwerpen, alsof het stillevens zijn. Een groot massief figuur overziet het geheel in verbijstering of weemoed, het is het beeld ‘Witness’.

 

Witness verwijst naar Goya en zijn serie ‘Disasters of war’. De naam van de beeldengroep is ontleend aan de locatie waar het voor het eerst te zien was.

 

 

 

 

 

 


 

Anthony Caro (Engeland, 1924-2013)

 

Wikipedia          www.anthonycaro.org

 

 

Caro heeft een grote invloed gehad op het ontstaan en de ontwikkeling van de moderne, abstracte beeldhouwkunst. Zijn werk wordt vanaf 1960 gekenmerkt door het hergebruik van metaal (voornamelijk ijzer en staal) veelal afkomstig van de schroothoop. In de jaren negentig wordt zijn werk weer figuratiever en volumineuzer door het gebruik van klei.

 

Caro over zijn nieuwe manier van werken: ”Now we're in a more matter-of-fact time, we need some meat.”en “I need to do something that gives me problems.”

 

Caro opende in juni 2013 nog een tentoonstelling met eigen werk. Bij die gelegenheid zei hij tegen de krant The Independent dat hij wilde doorwerken tot zijn honderdste. "Ik vind het leuk om te doen. Bejaard zijn is schokkend, maar ik geniet nog steeds van het maken van de werken." Drie maanden later overleed hij aan een hartaanval.

 

 

 

 

Achtergrond: Compositie door Bart van der Leck, 1918  en  My window door John Pettenuzzo, 1992

 

 

 


 

Tate Gallery, Londen: Tate Britain

 

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina DeTate, Londen