Het haasje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leaping hare, embellished door Barry Flanagan, 1980

 

 

Flanagan zag eind zeventiger jaren bij zijn atelier een haas rennen en werd getroffen door de schoonheid van het vluchtende dier. Hij kocht een haas bij de slager en gebruikte hem als model. Zijn springende haas werd een instant succes en iconisch voor zijn werk. De haas werd daarop hoofdthema in zijn oeuvre.

 

Wie aan Flanagan denkt, denkt aan hazen, hij maakte ze in verschillende houdingen, in verschillende maten en omdat ze geliefd waren bij verzamelaars, in grote hoeveelheden. De haas is zijn handelsmerk geworden. De eerste ‘Leaping hare’ uit 1980 is van gips met daaromheen gesso, tijdens de eerste volle maan van dat jaar is de haas verguld.

 

 

 

 

                                                                       Achtergrond: Where’s muck door Mark Wallinger, 1985

 

 

Magische ervaring

 

Een citaat uit zijn levensbeschrijving: “When asked about the use of the hare motif Barry would describe the magical experience of seeing a hare running on the Sussex Downs. This event prompted the first Leaping Hare sculpture in 1979. For the Egyptians the hare represented life. In Chinese mythology the hare is the sole inhabitant of the moon and the symbol of immortality. This mercurial image of the hare has come to stand as surrogate for human existence and our relations to the animal world.”

 

Belangrijk voor Flanagan was het boek ‘The leaping hare’ door G.E. Evans en D. Thomson uit 1972 waarin het leven van de haas beschreven wordt en zijn rol in traditie, mythologie en literatuur.

 

 

 

 

In Utrecht werd in 2002 een haas als denker neergezet, ‘Thinker on rock’, maar niet zonder slag of stoot. Al in 1998 werd het beeld door een kunstcommissie als beste aanbevolen. Er volgde een politieke rel, een open inschrijving en een referendum nadat een partij de keuze als achterkamertjespolitiek had bestempeld. Uiteindelijk is het beeld er toch gekomen.

 

 

 


 

Barry Flanagan  (1941-2009)

 

Wikipedia      barryflanagan.com

 

 

 

 

 

 


 

Tate Gallery, Londen:  Tate Britain

 

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina DeTate, Londen