Man en vrouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compositie (Man en vrouw) door Alberto Giacometti, 1927 (gegoten in 1964)

 

 

 

 

                                                                                               

 

 

 

 

Kubisme-surrealisme

 

In 1922 verhuisde Giacometti naar Parijs en volgde een opleiding onder de beeldhouwer Antoine Bourdelle. Tijdens zijn studie experimenteerde hij met het kubisme maar enige jaren later werd hij aangetrokken door het surrealisme. Zijn beelden in die tijd zijn een mengvorm van kubistische en surrealistische elementen, ook zijn er sporen van zijn interesse in primitieve kunst.

 

In 1926 maakte hij een lepelvrouw, haar lijf heeft een lepelvorm, haar hoofd is een blokje. Een ander beeld uit 1926-27 is een man en een vrouw, de hoofden bestaan uit afgeplatte bolletjes, het lichaam van de vrouw uit een golvende vorm, de man is opgebouwd uit blokachtige vormen. Ook bijgaande Compositie met de subtitel Man en vrouw, is opgebouwd uit halve bollen en golvende en blokvormige elementen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Alberto Giacometti (1901-1966)

 

Wikipedia Ned           Wikipedia Eng

 

De meest productieve periode van Giacometti was na WO II. Nadat hij in 1935 niet meer welkom was bij de surrealisten waar hij toe behoorde, omdat hij weer naar levend model wilde werken, trok hij zich terug. Hij heeft vervolgens tien jaar in afzondering naar een nieuwe beeldtaal gezocht. Na 1945 kwam hij naar buiten met zijn graatmagere figuren.

 

Giacometti is Zwitser van geboorte. Maar evenals de ‘buitenlanders’ Picasso en Brancusi, speelde zijn artistieke leven zich af in Frankrijk. Op twee oorlogsjaren na, heeft Giacometti vanaf zijn 21ste gewoond en gewerkt in Frankrijk. Daarom wordt ook hij, evenals zijn voornoemde illustere tijdgenoten, op deze site geïndexeerd onder Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Tate Gallery, Londen: Tate Modern

 

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina DeTate, Londen