Rijp fruit

                                                                                                              

 

 

 

                                                                                                 

 

 

 

L’automne door Henri Laurens, 1948

 

                                    (latere gieting)

 

 

 

 

 

Sappig en rijp

 

Henri Laurens over zijn intentie: “I aspire to a ripeness of form. I should like to succeed in making it so full, so juicy that nothing could be added.” Dit beeld met de titel ‘Herfst’ is voor het mannenoog de belichaming van de natuur, de weelderige vormen refereren aan het naseizoen vol rijp fruit en Laurens ziet de vrouw graag als een te plukken sappige vrucht.

 

Van dit werk zijn acht gietingen bekend, ook het Stedelijk in Amsterdam heeft een exemplaar. Het werd voorafgegaan door een kleinere versie van vijftig centimeter die schetsmatiger is van opzet. De staande vlechtjes suggereren een Afrikaans kapsel.

 

 

 

 

 

Tijd

 

Laurens maakte een aantal vrouwelijke naakten aan het eind van de dertiger en in de veertiger jaren met titels als ‘Morgen’, ‘Nacht’, ‘Ochtendschemer’ en ‘Zomer’. De beelden kregen pas een naam als ze af waren; de zoon van Laurens denkt dat een beeld bijvoorbeeld niet met opzet golvende haren kreeg vanwege de titel die het toebedacht was, maar de titel kreeg vanwege de golvende haren.

 

 

 

 

 

 

 


 

Henri Laurens  (1885-1954)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Tate Gallery, Londen: Tate Modern

 

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina DeTate, Londen