Fernande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tête de femme (Fernande) door Pablo Picasso, 1909

 

 

 

 

 

Fernande

 

Het model Fernande was de eerste langdurige geliefde van Picasso. Ze ontmoetten elkaar in 1904 en een jaar later trok Fernande bij Picasso in, het was het begin van zijn roze periode. Zeven jaar later vertrok ze naar een nieuwe liefde, Picasso had al enige tijd eveneens een nieuwe romance.

 

De kunstenaar was geïnspireerd door Fernande, ze was zijn muze. Er zijn zeker zestig portretten bekend, het merendeel schilderde Picasso in 1909. Ook is ze een van de vrouwen op het schilderij ‘Les Demoiselles d’Avignon’, het schilderij uit 1906-07 dat het begin van zijn kubistische periode markeert.

 

 

 

 

 

 

Picasso raakte geboeid door de primitieve kunst: “My greatest artistic emotions were aroused when the sublime beauty of the sculptures created by anonymous artists in Africa was suddenly revealed to me.” Afrikaanse maskers en totems zijn op zijn schilderijen te herkennen. Tevens probeerde hij nieuwe manieren van werken uit, geometrische lijnen en blokken verschenen op zijn doek, in de voorstelling liepen verschillende perspectieven in elkaar over, een stijl die in 1908 de naam kubisme kreeg. Picasso: “Kubisme is nooit iets anders geweest dan schilderen om het schilderen, met uitsluiting van alle begrippen van niet-wezenlijke werkelijkheid.”

 

De opbouw van het hoofd is verwant aan de kubistische schilderijen die Picasso van zijn muze had gemaakt. Er is een sterke geometrische indeling en het kapsel echoot Afrikaanse haardracht.

 

 

 

 

 

 

 

        

 

           Fernande in 1906, 1906 en 1909

                                     

 

 


 

Pablo Picasso (1881-1973)

 

Wikipedia

 

Picasso was een groot en voortdurend vernieuwer van de kunst. Het schilderij Les Demoiselles d' Avignon uit 1907 is één van zijn bekendste werken en het vertrekpunt voor het kubisme in de kunst. Nadat hij steeds abstracter begon te werken, ontwikkelde hij uiteindelijk een stijl die de Picasso-stijl wordt genoemd. Denk aan ‘zittende vrouw met vishoed’ (1942) in het Stedelijk, Amsterdam.

 

Picasso is in Spanje geboren, maar heeft het grootste deel van zijn leven en zeker zijn kunstzinnig leven in Frankrijk doorgebracht. Hij heeft nooit de Franse nationaliteit aangenomen, een meegenomen voordeel was dat hij gevrijwaard bleef van militaire dienst in de beide wereldoorlogen. In de Spaanse burgeroorlog was dienst voor in het buitenland wonende Spanjaarden optioneel. Bij zijn echtscheidingen viel hij wel onder de Franse wet. Verder werd hij lid van de Franse Communistische partij en de Staat Frankrijk verwierf een belangrijk deel van zijn erfenis. Picasso staat daarom in de index van deze site gerubriceerd onder Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Tate Gallery, Londen: Tate Modern

 

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina DeTate, Londen