Kado

 

 

 

 

                                                                                                                 

 

 

 

Cadeau door Man Ray, 1921 (replica uit 1963)

 

 

Multiples

 

Het origineel is gestolen en nooit meer gevonden, maar in de jaren '60 maakte Ray het werk opnieuw. Het zou toen een oplage hebben gehad van 300, maar mogelijk zijn er minder gemaakt. Museum Boymans van Beuningen heeft nummer 36 uit die serie. In 1974 is een editie van 5000 verschenen, februari 2014 staat een exemplaar daarvan op Marktplaats te koop voor 850 euro.

 

 

 

 

 

Ingeving

 

In zijn memoires ‘Belicht geheugen’ beschreef Man Ray dat hij op de opening van een tentoonstelling waaraan hij deelnam, de componist Erik Satie ontmoette en “Coming out of the café we passed in front of a shop in which domestic utensils were on display. Having procured an iron made of cast-iron of the type you heat on a coal-burning stove, I asked Satie to come with me and with his help [Man Ray sprak nog niet genoeg Frans] bought a box flat-headed nails and a small tube of glue. Once back at the gallery I glued a row of nails to the base of the iron, entitled it Cadeau and added it to the exhibition. This was my first Dada object in France.” Nog dezelfde dag werd het object gestolen.

 

 

Scheurijzer

 

Man Ray:"Je kan hiermee een jurk in repen scheuren. Ik heb dit een keer gedaan, en heb een mooi achtienjarig meisje gevraagd of ze dat wilde dragen terwijl ze danste. Je zag haar lichaam door de jurk heen als ze bewoog. Het was net een brons beeld in beweging. Het was echt beeldschoon."

 

 

 

 

 

 

 


 

Man Ray  (1890-1976)

 

Wikipedia

 

Man (van Emmanuel) Ray (van Radnitzky) zegt in zijn memoires ‘Belicht geheugen’ dat mensen altijd vragen hoe bepaalde resultaten worden verkregen, zelden waarom. “De eerste vraag komt voort uit de wens hetzelfde te doen, een gevoel van noodzaak, een drang om iemand te evenaren; de tweede wil het motief begrijpen waaruit de daad voortkwam, het verlangen ernaar.” Ray geeft aan dat inspiratie, niet informatie, de kracht is achter elke creativiteit. “Als de wens sterk genoeg is, vindt die z'n weg.”

 

 

 


 

Tate Gallery, Londen:  Tate Modern

 

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina DeTate, Londen