Utopia / Dystopia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utopia

 

Golfballetje slaan op kunst

Kunstenaars belichten minigolf op hun manier

 

KNOKKE-HEIST - Achttien hedendaagse kunstenaars kregen de opdracht een kunstwerk te ontwerpen waarin ze hun kijk op de golfwereld konden uitwerken. Verrassend element in de expositie, die de naam Utopia meekreeg, is dat op alle zestien gerealiseerde kunstwerken een golfballetje kan worden geslagen.

 

De kustgemeente wordt stilaan het mekka van de golfsport. Naast de Royal Zoute Golf Club zijn er plannen om straks een tweede golfbaan aan te leggen. Enkele weken geleden werd er nog een golftornooi gehouden op het strand en in navolging daarvan staan nu zestien kunstwerken gelinkt aan de golfsport. Geen lange greens maar een minigolf met soms verrassende elementen. Volgens curator Jan De Nijs is het een uitdagend project geworden omdat de kunstenaars hun grenzen moesten verleggen.

 

'De kustgemeente kan je opsplitsen in Knokke en Heist. Daarnaast heb je nog Het Zoute met zijn mondaine karakter. Omdat Utopia opgesteld staat in de tuin van het cultuurcentrum Scharpoord past een minigolf beter bij de kleine burgerij van de badstad. Door kunstenaars een minigolfterrein te laten ontwerpen wordt kunst bij een breder publiek gebracht en wordt kunst toegankelijk en bespeelbaar gemaakt. Door van het geheel een interactieve happening te maken wordt het publiek ook een deel van het kunstwerk. Met gezin of vrienden een circuit met sculpturen ervaren als bezoeker en tegelijkertijd actief deelnemen aan een behendigheidsspel, moet de dialoog over kunstervaring stimuleren', zegt Jan De Nijs.

 

(De Gentenaar /Nieuwsblad  27-3-2008)

 

 

 

 

Startpagina Utopia / Dystopia 2008