Rood met witte stippen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dots door Yayai Kusama, 1999

 

 

Hallucinaties

 

Vanaf haar tiende heeft Yayoi Kusama last van hallucinaties. Ze schilderde haar visioenen van zich af en maakte duizenden werken waarvan ze de meeste later vernietigde. De kunst houdt haar op de been. Zelf zegt ze dat het inderdaad de kunst is die er voor gezorgd heeft dat ze zichzelf niet van het leven beroofd heeft.

 

“Mijn kunst is de weergave van mijn leven, in het byzonder van mijn geestesziekte. Mijn kunst komt voort uit de hallucinaties die alleen ik kan zien. Ik vertaal de hallucinaties en obsessieve beelden die mij achtervolgen in sculpturen en schilderijen.” Kusama lijdt aan horror vacui -vrees voor lege ruimtes-, daar komt haar obsessie voor oneindigheid vandaan. In haar werk vertaalt ze die angst in herhaling van patronen.

 

 

 

 

 

Polkadot

 

De polkadot is een patroon van grote stippen of kleine cirkels. De bolletjes zijn meestal van gelijke grootte en met een gelijke afstandsverhouding. Ze liggen ook meestal vrij dicht bij elkaar in verhouding tot hun diameter. Kusama bestippelende hele galerie-zalen, naakte mensen, boomstammen en wat zich maar voordeed. Kusama: “De polkadot heeft de vorm van de zon wat het symbool is voor de energie van de hele wereld en van ons bestaan”.

 

 

 

 

                                                           Kusama: “My life is a dot lost among thousands of other dots.”

 

 

 


 

Yayoi Kusama (Japan, 1929)

 

Wikipedia E           Wikipedia NL                  www.yayoi-kusama.jp

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 


 

Museum Voorlinden, Wassenaar

 

Foto’s: oktober 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum Voorlinden