Ingeklemd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unfired clay head door Mark Manders, 2011-15

 

 

 

 

 

 

Andere tijden

 

Uit een verslag van een atelierbezoek in Trouw van 31 mei 2013 aan de vooravond van de Biënnale van Venetië waar Manders Nederland vertegenwoordigde: Vrouwen duiken overal op, vaak zijn het vrouwenhoofden van klei (of is het toch brons?), ingeklemd tussen planken. Ze doen denken aan oude Griekse beelden, maar ook aan de Mona Lisa en zelfs aan de hedendaagse Madonna. Tijdloze oerbeelden van de vrouw?

Manders: “Mijn kunst moet los staan van de tijd. Ook al heb ik het nu gemaakt, het moet zich kunnen verhouden tot kunstwerken die duizenden jaren oud zijn of tot iets wat nog gemaakt moet worden. Ik voel me een soort tijdreiziger die beelden maakt die honderd, maar ook drieduizend jaar geleden gemaakt hadden kunnen zijn.”

 

Over een beeld ‘Obtrusive head’ ook een vrouwenhoofd geklemd tussen verschillende planken, zei Manders in de NRC van 21 maart 2013: “Dat heb ik begin 2010 gemaakt. Maar het had eigenlijk in 1920 gemaakt moeten zijn, alleen was ik toen nog niet geboren. Het vult een gat in de kunstgeschiedenis.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Mark Manders (1968)

 

www.markmanders.org                      Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Voorlinden, Wassenaar

 

Foto’s: maart 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum Voorlinden