Beelden in Museum Voorlinden

 

       Wassenaar

 

 

 

 

                                                                                                         Retouch door Susan Collis, 2013

 

 

Dat wat nu gemaakt wordt

 

Museum Voorlinden te Wassenaar opende september 2016 haar deuren; zakenman Joop van Caldenborgh (1940) bouwde het museum voor zijn kunstverzameling ‘de Caldic Collectie’, de grootste particuliere verzameling van voornamelijk hedendaagse kunst in Nederland.

 

Van Caldenborgh verzamelt niet thematisch of van een bepaalde stroming, maar puur op persoonlijke smaak. Hij verzamelt vooral ‘dat wat er nu gemaakt wordt’, ‘het huidige tijdsgewricht’. Een argeloze bezoeker die vooral naar sculpturen kijkt, valt na verloop van tijd toch iets op.

 

 

 

 

                                                                                                                    Z. t. door Tom Friedman, 2012

 

 

 

Dingbeelden

 

In de figuratieve beeldhouwkunst is het hoofdonderwerp de mens zelf, en op de tweede plaats op grote afstand het dier. Verbeelding van antropogene (door de mens gemaakte of door de mens teweeggebrachte) objecten komt veel minder voor, maar in de beeldencollectie van museum Voorlinden is juist die categorie ruim vertegenwoordigd afgaand op de eerste twee tentoonstellingen met werk uit de eigen collectie. Een greep:

 

In de eerste expositie ‘Full moon’ waren onder andere te zien een prop, een tafel, ladenkastje, vogelkooitje, peuken, een emmer op een stoel, krukken, een kinderbed, een huid, aangebeten appels, een omgeploegd stuk grond, een overall en een schoen. De tweede expositie ‘De tussentijd’ toonde ondermeer vuilniszakken, een kooitje, boeken, een grammofoonplaat, piano, pan met mossels, maatbekers, wekkers op een tafel, een zwevende bal, een toren kussens, kapotte torenklokken, filmspoelen en een smeltend blok ijs. Vaste items zijn een zwembad en liftdeurtjes. In de collectie figuratieve beelden van het museum lijkt het accent op ‘dingbeelden’ of ‘antropogeenbeelden’ te liggen.

 

 

 

 

                                                                                                                     Z.t. door Robert Gober, 1992

 

 

Wonderland

 

Er is in de beeldencollectie ook een voorkeur te bespeuren voor het gezichtsbedrog, het voor de gek houden, het op het verkeerde been zetten, de grap. Hier groeit een paardebloem uit de plint, daar staat het afval op een vreemde plek te wachten op de reinigingsdienst, publiek lijkt onder water te lopen en elders zweeft een bal in de ruimte. Een emmer met eieren wankelt, een tafel kruip langs de muren omhoog, er is een lift voor kabouters en even verderop liggen reuzen te zonnen. De lichte toets is duidelijk aanwezig in de verzameling.

 

Ook rond de opening van het museum paste van Caldenborgh de ‘prank’ toe. Als stunt, pardon: voor de naamsbekendheid, pardon: voor het besturen van het museum, trok hij de bekende directeur van het Rijksmuseum aan als algemeen directeur. Heel cultureel Nederland werd wakker: wat, hoezo, waarom? De media doken er bovenop. Kort na de opening vertrok de aandachtstrekker weer, maar museum Voorlinden stond inmiddels wel op de kaart.

 

 

 

 

                                                                                   La divina commedia door Sabrina Mezzaqui, 2008

 

 

Verschil in kleur

 

In het dak van het museum zijn 115.000 buisjes schuin geplaatst waardoor het noorderlicht direct naar binnen valt en het zuiderlicht eerst wordt gebroken. De architecten van het museum op hun website: “Ieder bezoek aan het museum is anders door de dagelijkse verschillen in intensiteit en kleur van het gedoseerde daglicht.” Dat is terug te zien in foto’s op deze webpagina’s: bij een bezoek op een zonnige dag is er op de foto’s een geel/groenige gloed te zien, op een grauwe dag een blauwzweem.

 

 

 

 

                                                                                                         Z.t. door Maurizio Cattelan, 2001

 

 

 


 

Museum Voorlinden, Wassenaar

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum Voorlinden