Verloren stad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verloren stad door Harald Schole, 1988

 

 

Half weggezakt

 

Gezien de titel verbeeldt het werk de restanten van een reeds lang verlaten stad die langzaam in de veengrond wegzakt. Slechts de toren van een modern kerkgebouw houdt nog moedig stand. Niet goed genoeg geheid moet de conclusie zijn, Amsterdam is niet voor niets een stad gebouwd op palen.

 

 

 

 

 

 

Voor een stuk polderland langs de spoorlijn aan de rand van de stad kreeg Harald Schole de opdracht een kunstwerk te maken dat “de indruk moet vestigen half weggezakt te zijn.”

Uit het Amsterdams Beeldenboek (1993):  “Het idee van Schole was om - in tegenstelling tot het verticale baken van Michiel Schierbeek bij de ingang van het Westerpark – een beeld te creëren met een overwegend horizontale werking en samengesteld uit diverse delen. Om het thema geïnspireerd te kunnen aanpakken, maakte Schole foto’s van bouwputten, funderingen en van een zinkende boot omgeven door afval. Het uiteindelijke resultaat staat gedeeltelijk op het land en gedeeltelijk in het water.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels is het beeld voor een deel overwoekert door riet, maar dat was ook de bedoeling. Schole was geïnspireerd door de tegenstelling tussen stad en natuur.

 

 

 


 

Harald Schole (1953)

 

www.haraldschole.nl

 

 

 

 

 


 

Amsterdam Westerpark

 

Foto’s: januari 2013 en augustus 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark