Dukdalven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Jan Wolkers, 2010

 

 

Jan Wolkerstuin

 

Drie jaar na het overlijden van de kunstenaar zijn twee replica’s van beelden geplaatst in de Zaanstraat. De beelden horen bij de nabij gelegen Jan Wolkerstuin waarvan het plantsoentje een uitloper is. De ruige speeltuin met heuvels, water, modder, riet en klimtorens bieden kinderen een indruk hoe natuur kan zijn. De weduwe van Wolkers was enthousiast over het plan van de groene speeltuin en vond dat o.a. bamboe niet mocht ontbreken. “Jan gaf zijn tuinen altijd een omheining, waardoor ze iets geheimzinnigs kregen.”

 

 

 

 

 

 

Het kunstwerk doet aan twee dukdalven denken en is ook gemaakt uit het hout van oude Texelse dukdalven. Een dukdalf is een paalconstructie waaraan schepen kunnen afmeren of die gebruikt kan worden om het schip af te remmen. Moderne dukdalven zijn niet meer van hout.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan Wolkers (1925-2007)

 

Wikipedia

 

Info

 

Jan Wolkers beschouwde zich op de eerste plaats beeldend kunstenaar. Of zoals hij het zelf zei bij zijn debuut, Serpentina’s Petticoat, in 1961: ‘Ik ben een beeldhouwer die een boek heeft geschreven.’

 

Wolkers volgde tijdens de Tweede Wereldoorlog een opleiding aan de tekenacademie in Leiden, studeerde daarna aan de Rijksakademie in Amsterdam en werkte op het atelier van beeldhouwer Ossip Zadkine in Parijs op uitnodiging van de Franse regering.

 

 

 

 

 

 

 


 

Amsterdam Westerpark

 

Foto’s: januari 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark