Zonder titel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Nico Betjes, 1999

 

 

Nico Betjes gaf zijn beelden geen titels. “Dat stuurt teveel, dan ga je kijken of het wel lijkt. En dan ga je voorbij aan vorm en huid van het beeld zelf en ontneem je jezelf de kans te worden verrast. “

 

 

 

 

 

 

 


 

Nico Betjes (1941-2003)

 

Jarenlang probeerde Betjes door vouwen, deuken, persen, snijden en lassen het staal naar zijn hand te zetten. Hij sprak in staal.

 

Spanning

 

’n Beeld zou je ertoe moeten brengen te kijken zonder dat je er meteen iets in wilt herkennen. Maar zonder associatie met vertrouwde vormen gaan de meeste mensen op tilt. Ook de beelden van Betjes worden altijd geďnterpreteerd. Doet hij dat zelf ook ? “Je ontkomt er niet aan”.  Je roept dus een bepaald gevoel op ? “Ja, maar dat kan heel persoonlijk zijn. Vaak zit die spanning van het beeld in het feit dat de vorm het materiaal loochenstraft. Daardoor wordt het onwerkelijke tot werkelijkheid. Die spanning ontstaat heel bewust, die zoek ik. Ik stop zoveel energie in het materiaal dat die er ook weer uit moet komen. Soms is het nodig om met de voorhamer fors te keer te gaan, een zekere gespannenheid wordt er dan uitgeramd. Zo’n hamer noemen ze een schepper, wat vind je daarvan ?”.

 

(uit: Beelden Buiten in Bloemendaal, 1984)

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Een Zee van Staal, Wijk aan Zee

 

Foto’s: november 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Een Zee van Staal