Windstilte

 

IJsselmeerkust tussen Durgerdam en Etersheim

 

 

 

 

 

 

 

De eerste van vier afleveringen van ‘een Dijk van een Kust’ heet Windstilte. Tussen Etersheim en Durgerdam is in de zomermaanden van 2009 een aantal kunstwerken te zien, te horen of te beleven die reflecteren op de geschiedenis van het landschap. Er zijn kunstenaars uitgenodigd die zich in hun werk o.a. richten op geluid en (verstilde) beweging.

 

De oude Waterlandse zeedijk, die nu de grens vormt tussen het IJsselmeer en de Noord-Hollandse polders, is het decor waartegen of waarop de kunstwerken staan, de Gouwzee vormt het middelpunt van de route. De kunstmanifestatie is een initiatief van het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland.

 

Voor de edities in de komende vier jaar is gekozen voor thema’s die nadrukkelijk met de dijk te maken hebben en goed vertaalbaar zijn naar de locaties, zowel in het landschap als in relatie met het culturele erfgoed. Zij bieden ruimte voor eigen interpretatie en fantasie. Het eerste jaar is Geluid het thema. De volgende jaren respectievelijk “Licht op de dijk”, “Gedachten van de dijk” en “Het Dijklichaam”.

 

 

Naschrift 2010:

 

Een tweede aflevering is er niet gekomen. Waarom is niet bekend, de bijbehorende site is leeggehaald, er heerst radiostilte.

 

 


 

GELUID

 

Het project heeft te lijden gehad van vandalisme en tegenslag, een bericht uit ‘de Echo’ van 2 juli 2009:

 

Diefstal en vernieling van kunstwerk

MONNICKENDAM - De capsule 'Brand New World', een kunstwerk van Nathalie Bruys dat deel uit maakt van de kunstmanifestatie Een Dijk van een Kust, is door vandalisme flink beschadigd.

 

Het kunstwerk was geplaatst op het strandje van het Hemmeland bij het Mirror paviljoen in Monnickendam. Alle apparatuur in de capsule is gestolen en het kunstwerk beschadigd. Curator van de Waterlandse kunstmanifestatie 'Een Dijk van een Kust', Henke Baars, is teleurgesteld: 'Het werk lag daar buitengewoon mooi. We hoopten dat deze plek in de openbare ruimte, waar bijna altijd mensen zijn, veilig voor het kunstwerk zou zijn, maar dat is helaas niet waar gebleken.'

 

Het werk wordt nu verplaatst naar Katwoude, ook aan de Gouwzee, en is daar vanaf deze week te zien. De totale schade aan het werk bedraagt ruim duizend euro. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

 

 


 

Meer malheur

 

Brand New World

 

Later is het werk ’Brand New World’ van Nathalie Bruys verplaatst naar de Havenbuurt op Marken. De geluidsinstallatie is niet teruggekeerd, er is nu daadwerkelijk windstilte te horen schrijft de organisatie. Een witte capsule dobberend op het water nodigde binnen te zitten en te luisteren naar soundtracks met geluiden die verwijzen naar een nieuwe wereld.

 

Song of the Siren

 

Vlak voor het einde van de kunstmanifistatie werd ook het werk van Susan Philipsz vernield. Drie luidsprekers aan palen lieten de ‘Song of the Siren’ klinken over het water; de installatie is niet meer hersteld. Het werk heet ‘Did I Dream You Dreamed about Me’ en verwijst naar de eenzaamheid van de vissers en de verlokkingen die daarmee samenhangen.

 

Engelen / Angels

 

De veerdienst Monnickendam-Marken waarop ‘Engelen’ van Moniek Toebosch te horen was, werd begin augustus uit de vaart genomen. Daarmee was het werk alleen nog op de (auto)radio rondom de Gouwzee te horen op frequentie 106 FM. Het kunstwerk bestaat uit gemengde opnames van stemmen (solo en koor, maar alle stemmen zijn van mezosopraan Toebosch) en geluiden op het water. Het was een reprise van de Engelenzender Engelen/Angels FM 98.0 die van 1994-2000 te horen was op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad.

 

 

 

                  

 

 

 


 

WANDELING

 

Stiltekaart

 

Kunstenares Sarah van Sonsbeeck wandelde met een decibelmeter door een gebied en maakte van de wandeling een stiltekaart. Een blaffende hond zorgt voor een bergpiek op de kaart, even stilvallend achtergrondgeluid voor een krater. Bij wandelingen met bezoekers stond de betekenis die stilte heeft voor de participanten centraal.

 

 

 

                                

 

                                  een fragment van de stiltekaart

 

 


 

VIDEO

 

Tokyo, Monnickendam

 

In de kerk van Marken werden video’s getoond van André Thijssen: twee filmpjes met stampende voeten geschoeid in klompen en schoenen vormden samen een beeldrijm.

 

 

                                

 

                                   Fietshalteborden markeren de kunstwerken

 

 

 

 


 

Een Dijk van een Kust

editie 2009

IJsselmeerkust tussen Durgerdam en Etersheim

 

 

Windstilte

 

Startpagina Windstilte

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld