Industrieel monument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Industrieel monument door Joep van Lieshout, 1993

 

 

Herinnering aan overslag goederen

 

De omgeving waar het monument staat is in vervlogen jaren een industrieterrein geweest, veel goederen werden overgeslagen, er was een abattoir. Het gebied kreeg een nieuwe bestemming (woonwijk), maar enige historische elementen wilde men graag bewaren. Van Lieshout bedacht het plan ‘een open wagon als industrieel monument’. De wagon staat aan het einde van een perron dat gerestaureerd is met authentieke onderdelen. Het opzichtershuisje is later eens gekraakt door een kunstenaar.

 

 

 

                       

 

 

 

 


 

Joep van Lieshout (1963)

 

De monumentale werken van van Lieshout zijn cross-overs tussen architectuur, design en sculptuur met vaak een functionele invulling. Van Lieshout richtte in 1995 Atelier Van Lieshout op. Atelier Van Lieshout (AVL) is een multidisciplinair en internationaal georiënteerd bedrijf op het gebied van hedendaagse kunst, design en architectuur. De naam Atelier Van Lieshout benadrukt het feit dat de kunstwerken niet alleen aan het brein van Joep van Lieshout zijn onstsproten, maar juist door een creatief team worden gecreëerd.

 

www.ateliervanlieshout.com

 

Wikipedia

 

 

 

Wilhelminaring 2000

 

Joep van Lieshout  heeft de Wilhelminaring 2002 gekregen. De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. De prijs wordt sinds 1998 om de twee jaar uitgereikt. De prijs bestaat  uit een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor de gemeente Apeldoorn. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon. Later is de prijs toegekend aan Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006) en John Körmeling (2009).

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Cruquiusweg

 

Foto’s: februari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Zeeburg

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: monumenten