Luci di Nara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Light of the moon door Igor Mitoraj, 1991

 

                  Luci di Nara’ / ‘Thsuki-No-Hikari’

 

        

 

 

 

 

 

 

De Leeuwarder Courant op 10 september 1994:

 

SCHEVENINGEN – Bij het nieuwe Schevenings museum Beelden aan Zee in Paviljoen Von Wied is een reusachtig gezicht geplaatst, dat weemoedig over de boulevard staart. Het door architect Wim Quist ontworpen museum, dat gistermiddag werd geopend door koningin Beatrix, is onderkomen voor de beeldenverzameling van oud-Robecotopman Theo Scholten.

 

Het starende beeld van Igor Mitoraj vond hij op een tentoonstelling in het Engelse Wakefield. “De verscholen ligging van ons museum heeft plussen en minnen”, legt Scholten uit. “we hebben geen spectuculair gebouw dat al van verre opvalt, maar daarom is de verrassing als je binnenkomt des te groter.”

 

 

Lida Scholten vertelt in 2015 over het boegbeeld:

 

“In Duinkerken hadden we een museum gezien en dat had een beeld op het duin.. ik bedoel in de omheining. Toen zei mijn man ‘dat zou bij ons eigenlijk ook moeten, dan heb je toch een beetje een idee wat er onder het heuveltje zit. Dan denk je meteen aan wat daar gebeuren kan. Het was dus in Duinkerken dat ons het idee kwam: een beeld op het duin. Mitoraj hebben we er toen voor uitgekozen. Het is natuurlijk vrij groot en het is voor iedereen om te zien. Ik bedoel als je een heel abstract beeld neerzet,.. kijk wat hier komt is boulevard-bezoek en dan moet je niet een of ander beeld waar je niks mee kan hebben. Dit is een gezicht, dat is altijd herkenbaar.

 

                 

 

 

Klassieke schoonheid

 

Igor Mitoraj over zijn werk: “Lichamen en gezichten met karakteristieke welgeproportioneerde Hellenistische trekken zorgen voor bezinning op tijdloze kwesties zoals liefde, sexuele begeerte, vrouwlijkheid maar ook eenzaamheid en lijden.” De kunstenaar noemt zijn beelden “een echo uit een collectief verleden dat de mens in zich meedraagt”. Ze roepen herinneringen op aan voorbije beschavingen.

 

Mitoraj: “What I am looking for in ancient culture is to understand how and why this type of aesthetic arose, one that is completely mystical and at the same time religious, sensual yet human, too. It is not a naturalistic approach for example, it is completely different. There is such emotion in it that I try to find out why and how.”

 

 

Standplaats

 

In 1994 werd het nieuwe museum Beelden aan Zee geopend, het was door architect Wim Quist rondom en onder het paviljoen Von Wied van sociëteit De Witte gebouwd. De gemeente Den Haag had verlangd dat het gebouw niet zichbaar zou zijn vanaf de boulevard en als uithangbord voor het onzichtbare museum werd het beeld ‘Licht van de maan’ van Igor Mitoraj op het duin gezet vlakbij de ingang, het diende als boegbeeld en beeldmerk van het museum.

 

Eind 2011 is het beeld na ruim twee jaar afwezigheid vanwege de herinrichting van het gebied, teruggeplaatst. Het staat nu op een andere plek, aan de andere kant van het museum, ver van de ingang. Het was al vele jaren beeldmerk af, met de nieuwe standplaats is het ook boegbeeld af, het is de hekversiering op de achtersteven, de spiegel, geworden om in maritieme termen te blijven.

 

De functie van boegbeeld is overgenomen door de sprookjesfiguren van Tom Otterness.

     

 

 

In 1998 werd Frank Letterie gevraagd een penning te maken voor / over Museum Beelden aan Zee. Letterie koos twee beeldbepalers van het museum voor zijn penning: de Venus van Jan Meefout en het masker van Igor Mitoraj:

 

 

 

 

 


 

Igor Mitoraj (Polen, 1944-2014)

 

Wikipedia

 

Igor Mitoraj woonde en werkte lange tijd in Italië. Hij werd in 1944 geboren in Oederan, Duitsland. Zijn Poolse moeder en Franse vader ontmoetten elkaar daar als gedeporteerden door de Duitsers. Na de oorlog keerde hij met zijn moeder terug naar Polen waar hij zijn opleiding volgde. Na jaren in Parijs gewerkt te hebben, woonde hij vanaf 1986 in Pietrasanta, een plaatsje in Toscane vlakbij Carrara (de marmergroeven). In 2003 keerde hij terug naar Polen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  april 2014

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee