Dagboek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagboek door Harry Visser, 1983

 

De directie van de Anne Frankschool wilde graag een gevelversiering aan de noordzijde van de school die er zo kil en onaantrekkelijk uitzag. "De schildering moet het thema Anne Frank als inhoud hebben, maar mag in geen geval iets droevigs hebben." Anne Frank bezocht van 1934 tot 1941 de school, in 1954 kreeg de Montessorischool haar naam.

 

 

 

 

 

 

 

Voor de opdracht van de Anne Frankschool maakte Harry Visser (zelf ondergedoken in de oorlog) een ontwerp bestaande uit vijftien kleurbanen met daaroverheen fragmenten uit het dagboek van Anne Frank. Toen Visser na een half jaar ontwerpen aan de uitvoering wilde beginnen, bleek de Commissie van Advies voor de Beeldende Kunst geen toestemming te verlenen, het gebouw was een monument en men was bang voor de aantrekkingskracht die het werk zou kunnen hebben op graffitivandalen.

 

Visser beargumenteerde:

"Het handschrift van Anne Frank als onderwerp voor een wandschildering is voor mij meer dan verering. Het gaat om het creatieve schrijftalent dat zij bezat. Zij ontdekte haar talent, was zich daar bewust van en gelukkig in de momenten dat ze schreef. Dat wilde ik tot uiting brengen middels de gekozen teksten. Haar teksten op de muur van haar eigen school zie ik als een waardig tegenbeeld van de racistische schunnigheden die ons steeds meer onder ogen komen. “ Dat gaf de doorslag, er werd alsnog toestemming verleend. Met behulp van een diaprojector zijn regels uit haar dagboek geprojecteerd en opgeschilderd.

 

 

 

 

 

 

 


 

Harry Visser (1929)

 

 

 


 

Niersstraat 41

 

Foto’s: november 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Monumenten in Amsterdam: WOII

 

Amsterdam: Muurschilderingen