Watervleermuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vleermuis door Johan Creten, 2018

 

Elf fonteinen in de elf Friese steden, geplaatst n.a.v. Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa 2018.

 

                             Bolsward

 

 

 

 

 

Eureka

 

De vleermuisfontein staat voor de restanten van de van oorsprong middeleeuwse Broerekerk. De kerk brandde af in 1980, alleen het uitwendige staat nog gedeeltelijk overeind. Kunstenaar Creten raakte geďnspireerd door de kerk: “Toen ik die kerk, zag.. dat is een moeilijke plek. Je hebt daar verkeerscirculatie, je hebt parkeerplekken, en dan heb je die heel mooi 19e-eeuwse lantarenpalen en dat geeft iets heel gothisch aan die plek. Bij een van de laatste bezoeken aan Bolsward zat ik op die plek flink te piekeren en plots met die schemering zag ik die vleermuis.”

 

Creten zag de vleermuis voor zijn geestesoog. Op een ander moment formuleerde hij het zo: ”Steeds ontbrak er iets aan alles wat ik bedacht. Tot ik bij een van mijn bezoeken naar de vorm van de gevel keek, in tegenlicht, en plots had ik die revelatie: een vleermuis.’'

 

 

 

 

 

 

Waterspuwer

 

De vleermuis kan voor het kwaad staan maar het dier heeft ook een link met de waterspuwende wezens die aan de goten van kathedralen aangebracht werden en demonen op afstand dienden te houden. In de Aziatische cultuur is hij het symbool van rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom, in de populaire cultuur symboliseert hij een positieve, reddende kracht (denk aan batman).

 

 

 

 

 

Wedergeboorte

 

Bij graafwerkzaamheden om het kunstwerk te plaatsen, zijn ongeveer vijftig skeletten gevonden. Een tegenstander vond het heiligschennis. Een ander schreef op facebook: ‘De gemeente gaat letterlijk over lijken.’ Creten ziet het als een ‘supercadeau’. “Je hebt een extra link met de geschiedenis. Zo ga je echt terug naar de wortels van Bolsward. Dat is geweldig.” De kunstenaar weet ook: “De vleermuis staat bij Tarot voor heropstanding”.

 

 

 

 

De Vleermuis moet vooral veel aangeraakt worden, vindt Creten: “De toeschouwer kan op het

beeld kruipen en op die manier ook het donkere overwinnen (de vleermuis -het kwaad- overstijgen)”

en “Hoe meer je erover wrijft, hoe mooier hij wordt. Dan ga je een goudkleur zien,”

 

 

 


 

Johan Creten (België, 1963)

 

Wikipedia          Zie ook: Vleermuizen van Creten in BaZ  

 

 

 

 

 

 

 


 

Broereplein, Bolsward

 

11fountains.nl: Elf fonteinen in de steden van de Elfstedentocht      

 

Foto’s: augustus  2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina 11Fountains