Oortwolk

 

 

 

 

 

 

 

 

De oortwolk door Jean-Michel Othoniel, 2018

 

Elf fonteinen in de elf Friese steden, geplaatst n.a.v. Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa 2018.

 

                             Franeker

 

 

 

 

 

Kometenwolk

 

Jan Hendrik Oort (1900-1992), geboren in Franeker, was astronoom. Hij ontdekte onder meer de Oortwolk. De Oortwolk is een veronderstelde wolk van komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel. Af en toe ‘valt’ een object uit deze wolk in een baan richting zon, op aarde zien we deze hemellichamen als kometen voorbijkomen.

 

De kunstenaar Jean-Michel Othoniel hoorde van deze beroemde Franeker, was onder de indruk en bedacht een fontein als eerbetoon aan Oort.

 

 

 

 

                                        De fontein werkt hier niet naar behoren, er valt geen water uit de schaal

 

 

Othoniel: “Toen ik hier aankwam, werd ik aangenaam verrast door het landschap, de schoonheid van de avondlucht. Hoe het landschap in zekere zin wild en ongepolijst is. Wat ik heel erg mooi vind van deze locatie [naast een kerk] is het idee van een heiligdom.”

 

 

 

 

 

 

Parels

 

De kunstenaar omschrijft de fontein als volgt: “De Oortwolkfontein bestaat uit een zonneparel omringd door een metalen gaaswerk die beide zijn afgewerkt met bladgoud. De parel produceert een nevel die als zeer fijne druppeltjes neervallen in de grote schaal. Vanuit de grote schaal vindt het water verder haar weg via acht waterstralen die als een waterval in het cirkelvormige bassin vallen dat rechtstreeks aan de grond is bevestigd.

 

Uit de concentrische bollen, die doen denken aan de concentrische verplaatsing van planeten, stijgt een ketting omhoog die de schaal en de wolk ondersteunen. Deze ketting bestaat uit geëmailleerde parels zo zwart als de nacht. Enkel twee grote parels onderscheiden zich: een van zilver als de kleur van de maan, de ander verguld als de kleur van zon.

 

 

 

 

 

 

Bij de Franekers waren er zorgen voor vochtoverlast bij bepaalde windrichtingen. Maar de koster van de kerk en de aanpalende horeca-ondernemer kunnen de fontein uitzetten als overlast dreigt.

 

 

 


 

Jean-Michel Othoniel (Fr, 1964)

 

Wikipedia          www.othoniel.fr/en

 

 

 

 

 

 

 


 

St. Martiniplantsoen, Franeker

 

11fountains.nl: Elf fonteinen in de steden van de Elfstedentocht      

 

Foto’s: augustus  2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina 11Fountains