Klimmende leeuwen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De woeste leeuwen van Workum door Cornelia Parker, 2018

 

Elf fonteinen in de elf Friese steden, geplaatst n.a.v. Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa 2018.

 

 

 

                          de fontein staat droog drie maanden na de opening, uit de klauwen zou water moeten komen ..

 

 

 

 

 

Primitieve beelden

 

In de documentaire ’11 Friese Fonteinen’ van Roel van Dalen over de ‘making of’ stapt kunstenares Cornelia Parker op een tjalk, ziet een leeuwbeeld op het roer en vraagt de schipper wie het houtwerk heeft gesneden. Ze zegt dat ze houdt van dit soort primitieve beelden.

 

 

 

                                                            filmstill uit ’11 Friese Fonteinen’ van Roel van Dalen

 

 

Ontketende leeuwen

 

Als Parker het publiek uitlegt wat haar plan is voor de fontein, vertelt ze: “Mijn voorstel heet ‘Rampant lions of Workum’*. Jullie hebben heel bijzondere leeuwen die het wapen van Workum vasthouden. Ik vind ze erg mooi want ze zijn meer driedimensionaal; ze hebben verschillende persoonlijkheden en zijn erg uitgesproken. Zij houden het wapen van Workum vast, ik bevrijd de leeuwen en haal ze weg uit de heraldiek. Deze twee wezens denk ik te gebruiken voor mijn fontein. Het idee is dat zij de poortwachters zijn van Workum.”

 

* Wikipedia: A ‘lion rampant’ is depicted in profile standing erect with forepaws raised; in het Nederlands: ‘klimmende leeuwen’. In de titel van de fontein is rampant vertaald met woest, een andere betekenis van het woord.

 

De kunstenares: De leeuwen van de fontein zijn een eerbetoon aan de trotse historie van houtbewerking en scheepsbouw, een eeuwenlange bron van welvaart.

 

 

 

 

                         gevelsteen (1650) op de Waag van Workum

 

 

 

 

 

Weerstand

 

Er was veel weerstand tegen de fontein, de gedachte plek (“geen leeuw voor mijn deur”), de grootte en het ontwerp kon in veler ogen geen genade vinden. Een opmerking was dat twee leeuwen voor Holland staan, niet voor Friesland. Workumer kunstenaar Henk de Boer over het ontwerp: “Het is zo gedetailleerd. Op een gegeven moment is de verbeelding helemaal weg. Het één op één overnemen van iets dat vind ik gewoon een zwak verhaal, niet overtuigend.” Een andere opponent: “Mocht Nederland ooit nog een WK spelen, dan kun je er gif op innemen dat die dingen oranje worden. Dat staat als een paal boven water.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Cornelia Parker  (1956)

 

Wikipedia   

 

 

 

 

 

 


 

Passantenhaven, Workum

 

11fountains.nl: Elf fonteinen in de steden van de Elfstedentocht      

 

Foto’s: augustus  2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina 11Fountains