Levensboom met paradijsvogels,

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† geweibanken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flora & Fauna door Shen Yuan, 2018

Elf fonteinen in de elf Friese steden, geplaatst n.a.v. Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa 2018.

 

†††††††††††††††††††††††††††† Hindeloopen

 

 

 

†††

Stadswapen

 

Het stadswapen van Hindeloopen laat sinds oudsher een lopende hinde zien, hoewel op oudere wapens ook wel een hert met horens voorkomt. Een ander wapenschild, bijvoorbeeld op de Grote Kerk, toont een levensboom geflankeerd door twee herten, een bok en een hinde.

 

Dat motief heeft Shen Yuan gebruikt voor de fontein: een levensboom wordt geflankeerd door twee geweistangen van het edelhert waarop gezeten kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradijsvogels

 

In de levensboom zitten vijf waterspuwende paradijsvogels. In het Hindelooper schilderwerk is de paradijsvogel een belangrijk motief. Het staat voor voorspoed en een behouden vaart naar verre oorden.

 

De kunstenares: ďHet bassin is gemaakt van natuurlijke rivierstenen afkomstig uit het zuiden van China. Deze stenen lagen lange tijd in harmonie met de stroming van het water. De vogels zijn vervaardigd in een klein atelier in de buurt van Peking. Hun prachtige kleuren en textuur hebben ze te danken aan de traditionele Chinese vakmanschap, overgeŽrfd van de keizerlijke productie van decoratievoorwerpen tijdens de Ming- en Qing-dynastieŽn. Deze fontein heeft betrekking op de historie van een klein Westers stadje, maar ook op de oriŽntaalse cultuur en technieken. Het is een mix van verschillende culturen.Ē

 

Artistiek leider van het project Anna Tilroe wilde graag een Chinese kunstenaar voor Hindeloopen, in het stadje verzamelden de rijke kapiteinsvrouwen vroeger porselein en stoffen uit het Verre Oosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Shen Yuan (China/Fr, 1959)

 

Wikipedia†††

 

 

 

 

†††††††††††††††††††††††† ††††††De geweien zijn ook bedoeld als banken

 

 

 


 

Nieuweweg, Hindeloopen

 

11fountains.nl: Elf fonteinen in de steden van de Elfstedentocht††††††

 

Fotoís: augustus2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina 11Fountains