Johnny Meijer en Manke Nelis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johnny Meijer en Manke Nelis door Rob Cerneüs, 1996 en 2005

 

 

Op een met bloembakken afgeschermd gedeelte van de gedempte Elandsgracht staan vier beelden en een beschilderd transformatorhuisje. De beelden zijn van Jordanese zangers en muzikanten: zanger Johnny Jordaan (1991), zangeres Tante Leen (1994), accordeonist Johnny Meijer (1996) en zanger en bassist Manke Nelis (2005) staan opgesteld.

 

 

Parel van de Jordaan

 

De kop van de Elandsgracht werd ooit gebruikt voor een witkar-station, een idee uit de provo-tijd. Na opheffing verhinderde Hannie Pastor door bloembakken te plaatsen dat de vrijgekomen ruimte weer parkeerplaats zou worden. Pastor kreeg het destijds voor elkaar dat het beeld van J. Jordaan op dit gecreëerde pleintje geplaatst werd, vlak bij zijn woning. Later zijn de andere beelden bijgeplaatst.

 

Het transformatorhuisje liet hij beschilderen: 'Ik heb er een paar spreuken op gezet. Het begon met: Bij ons in de Jordaan zal de leefbaarheid voortbestaan. Op de andere kant staat: O Amsterdam wat ben je mooi, hou 't zo. Op die derde kant staat ‘De Parel van de Jordaan’.

 

Boven op het transformatorhuisje plaatste hij een schilderij: 'de Nachtwacht van de Jordaan’: Johnny in het midden, Tante Leen, Willy Alberti, Manke Nelis en Johnny Meijer. Pastor noemt ze ‘de grote vijf, onze trots’. De gemeente Amsterdam heeft in haar wijsheid het onvermijdelijke bekrachtigd en de middenstrook op de kop van de Elandsgracht omgedoopt in het Johnny Jordaanplein.

 

 

 

 

Initiatiefnemer

 

Naar aanleiding van de plaatsing van het beeld van Manke Nelis in 2005 beantwoordde Hannie Pastor een paar vragen:

 

 

Is het af?

'Eigenlijk niet. Willy Alberti ontbreekt nog. Johnny Jordaan en hij waren neven. Zij woonden bij mij in de straat. Van Willy is er een plaquette bij de Westertoren. Ik hoor het vaak op het plein: waar is Willy? De algemene opinie is dat hij hier hoort. De tijd is rijp. Maar we moeten overleggen met de familie. Die heeft het laatste woord.'

 

De plek hier was omstreden. Tante Leen zei: 'Waarom hier? Voor zover ik weet parkeerde Johnny hier nooit zijn auto'.

'Volgens mij heeft ze dat nooit gezegd. Een groepje wilde dat het beeld in het Frederik Hendrik-plantsoen kwam. Daar heeft hij ook gewoond, ja. Maar hij had er geen binding mee. In deze buurt is hij geboren. Er is geen mooiere plek denkbaar. Zo'n plek verdient hij.'

 

Kees Verkade, die de bustes van Johnny Jordaan en Tante Leen maakte, vond het beeld van Johnny Meijer niet passen. 'Een kabouter', zei hij.

'Een kutbeeld, heeft hij zelfs geroepen. De maker, Rob Cerneüs, liet me het zien. Toen was niet eens bekend waar het zou komen. Het was zo mooi. Zo precies. Ik was meteen verliefd. Zoiets kun je niet weigeren. Meijer was het gabbertje van Johnny en Tante Leen, hè. Rob Cerneüs heeft ook Manke Nelis gedaan. Fantastisch.'

 

Enkele buurtbewoners wilden ook Manke Nelis liever niet.

'Ze wonen niet eens hier, maar aan de overkant. Volgens hen moeten de beelden dicht op elkaar staan. De krul daar, het urinoir, moet weg, het transformatorhuisje ook. Ze willen een plein met een fontein. Ik zeg: hou het Johnny Jordaanplein zoals het is. Ik heb duizend handtekeningen verzameld.'

 

De gemeente zint ook op plannen voor het plein.

'Wie aan het Johnny Jordaanplein komt, komt aan mij.'

 

 

 

 

        

 

          De Leeuwarder Courant, 5 februari 1997

 

 


 

Johnny Meijer (1912–1992)

 

Door jazzkenners wordt Meijer gezien als een accordeonvirtuoos. Hij speelde graag in Jordanese cafés, maar werd ook bekend op het North Sea Jazz Festival.

 

 

 

                       

 

 

 


 

Manke Nelis, pseudoniem van Cornelis Pieters (1919 - 1993)

 

Pieters is bekend geworden als zanger van het levenslied en bassist. Hij werkte samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. Toen hij na een motorongeluk zijn rechterbeen verloor, ging hij verder onder de naam Manke Nelis en onder deze naam behaalde hij zijn grootste successen. In 1987 had hij een hit met "Kleine Jodeljongen". Op 30 oktober 2005 werd een standbeeld onthuld in de Jordaan.

 

 

 

                      

 

                         links van bassist Manke Nelis: Tante Leen door Kees Verkade, 1994

 

 

 


 

Rob Cerneüs (1943)

 

www.cerneus.nl

 

Wikipedia

 

 


 

Johnny Jordaanplein / Elandsgracht

 

Foto’s: juli 2006 en april 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten