Blauw Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blauw Jan  van Hans van Houwelingen, 1994

 

 

Menagerie

 

Het kunstwerk bestaat uit 40 leguanen. De naam Blaauw Jan verwijst naar de 17e eeuwse dierenverzameling van Blaauw Jan Westerhof, indertijd gevestigd naast diens herberg aan de Kloveniersburgwal. Hij begon daar een menagerie die later uitgroeide tot een kleine dierentuin.

 

Zinnebeeld van eeuwig leven

 

De opdracht was: ‘Wat kan de beeldende kunst toevoegen aan de dag- en nachtbeleving op het Leidseplein.’

Het Kleine Gartmanplantsoen heeft een dubbelfunctie: als stedelijke organisatievorm en als een groen element. Er onderdoor loopt de Lijnbaansgracht. Om die reden heeft van Houwelingen een doorkijkgat gemaakt waar de hagedissen uit gekropen lijken te zijn. Zo is de relatie met het water zichtbaar gemaakt. De reptielen hebben evolutionair oude wortels en zijn daarom een zinnebeeld van eeuwig leven. Ook symboliseren zij het kameleontische het veranderlijke gebruik van het plein.

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Hans van Houwelingen (1957)

 

De kunstenaar genoot zijn opleiding aan de Groningse Kunstacademie Minerva (1978-1984) en later aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1985-1988). Hij is van huis uit beeldhouwer maar beperkt zich niet tot deze discipline. Zo maakte hij onder meer een film, een cd en glas-in-lood ramen voor Paradiso.

 

Van Houwelingen is geen traditionele kunstenaar. Hij kiest in zijn werk liever niet voor de meest voor de hand liggende oplossingen en het circuit van galeries en musea probeert hij zoveel mogelijk te vermijden. “Kunst moet zich niet opsluiten in een museum maar zich bemoeien met de samenleving”.

 

website HvH                     Wikipedia

 

 

Wilhelminaring

 

In 2013 is de Wilhelminaring toegekend aan Van Houwelingen. Het is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers uitgereikt door de gemeente Apeldoorn. De prijs bestaat  uit een ring, een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor het Sprengenpark in de gemeente. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat sinds 1998. De lofuiting is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon, daarna aan Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009) en Piet Slegers (2011).

 

 

 

                                       

                                   

 

 

 

 

 

 

  2006


  2010

 

 

               

                                      

 

 

 

 

 

              

 

 

 

 

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

 

 


 

Iguanas Park in Ecuador

 

In Guayaquil, Ecuador bevindt zich het Iguanas Park waar een paar honderd leguanen leven. Het park werd in 1880 geopend en lag toen aan de rand van de stad tegen de savanne. De leguanen vonden het een goede plek om te eten en zijn er gebleven, in de loop der tijd zijn ze ingekapseld door de stad. De reptielen worden gevoerd en komen ook kijken als ze denken dat er iets te halen valt. Als recreant rustig een banaan eten op een bankje is er niet bij. Heeft het park de kunstenaar geïnspireerd?

 

 

 

               

 

 

 

                                   

 

 

 

 

                                                                                                                                                                             Foto’s: 2011

 

 


 

Gartmanplantsoen, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: april 2006 en juli 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Flora & Fauna in beeld